Kees Groot in zijn T-Ford.
Kees Groot in zijn T-Ford. (Foto: Mary Brommer)

Wilde Westen: Kees Groot rijdt rond in zijn klassieke T-Ford

SINT PANCRAS - De gepensioneerde Kees Groot uit Sint Pancras is verzamelaar en restaurateur. Zijn loods staat vol met oude glanzende gerestaureerde tractoren waar Kees zijn hart sneller van gaat kloppen. Prachtige exemplaren met heel veel paardenkrachten.

Door Annette de Ruyter

Zijn kennis over de mechanische techniek van de tractoren is enorm. Hij kan je er alles over vertellen. Zijn hele leven speelt de tractor een belangrijke rol.


Kees begon zijn werkzame leven bij Jan van Horick. Een goede werkgever. Jan had een loonbedrijf in Sint Pancras aan de Gedempte Veert van 1947 tot 1975. Ploegen en maaien in het Geestmerambacht. Dat ging toen met de schuit. Als Jan de paarden in de schuit moest zetten dan leek het wel Wild West. Dat was dan ook de naam van het bedrijf.

Klein Texas

Toen Kees Groot en Henk Bekker in 1975, destijds allebei werkzaam bij Wild West, het bedrijf over namen veranderden ze de naam in Klein Texas.

T-Ford

Tussen al die mooie tractoren staat ook een T-Ford met laadbak. Kees kocht de auto via de Firma Castricum Collector Cars in Winkel. "Hoeft niet mooi te zijn, maar technisch wel in orde”, aldus Kees.

Minnesota

"De motorkap had wat beschadigingen en de lak was wat dof. Maar verder is het een prima auto. Bij aankoop zat de kentekenplaat uit Minnesota er nog op. De vorige eigenaar durfde er niet mee te rijden. Nu de auto gekeurd is mag hij zelfs de snelweg op. Maar dat is niet aan te bevelen. Zonder schokbrekers is vijftig kilometer per uur hard zat; zeventig is haalbaar maar erg oncomfortabel."

'Er zomaar even mee wegrijden? Dat valt nog niet mee!'

Rijlessen

Kees heeft zelfs rijlessen moeten nemen om ermee te kunnen rijden. "Hoe moeilijk kan het zijn?", dacht hij. "Nou, dat valt nog niet mee. Je rijd er echt niet zo maar even mee weg. Het stuur, groot en dun geeft je het gevoel dat je er alles mee kunt doen behalve sturen. De wagen heeft drie voetpedalen, twee koppelingen en een rem. Gas geef je met een hendel aan het stuur.

Slinger

Gelukkig waren de wegen toen nog leeg, want om tot stilstand te komen heeft de T-Ford tientallen meters nodig. De accu’s waren slecht dus voor nood waren twee carbidlampen verplicht. Als de auto niet start, dan heb je altijd nog een slinger aan de voorkant."

Topjaar

In het topjaar 1923 rolden er elke drie seconden een T-Ford van de band. Een dagproductie van 9.500 auto’s per dag.

Kleinkinderen

Op zijn bureau in het kantoor staat een prachtige foto van zijn lachende kleinkinderen achter in de laadbak van de T-Ford. De muur hangt vol met zwart-witfoto’s van oude tractoren.

Platte schuit

Momenteel is Kees bezig met het restaureren van een grote platte schuit. Een behoorlijke klus, maar Kees draait daar zijn hand niet voor om. Kan hij straks lekker varen met de kinderen en kleinkinderen!

Terug in de tijd.
Een schitterend plaatje.