Ruby Groen is genomineerde voor de NHN Business Award.
Ruby Groen is genomineerde voor de NHN Business Award. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

LangedijkerUitje genomineerd voor NHN Business Awards

ZUID-SCHARWOUDE – Voor Ruby Groen van het LangedijkerUitje, zijn dit pittige tijden. Vanaf het moment dat vrijwel heel Nederland in lockdown ging, stonden ook haar activiteiten stil en dat is nagenoeg nog steeds zo vanwege de huidige wet- en regelgeving.

'Nominatie gaf mij een dubbel gevoel'

‘’Ik weet het moment nog goed dat het bericht via de televisie bekend werd gemaakt. Ik zat met een vriendin na een veel te lange wandeling een pilsje te doen in café de Knip, samen met eigenaresse Gudy. Het nieuws kwam hard aan. Ik dacht meteen aan mijn onderneming en hoe het verder moest. Eenmaal thuis heb ik een traantje gelaten. Ik dacht echt dat het LangedijkerUitje verleden tijd was en nog steeds is het een uitdaging. Wel kreeg ik na een paar weken nieuwe inzichten en werden een paar bestaande ideeën uitgewerkt.

Horeca

Ruby Groen, dochter van een horecamoeder en muzikant als vader, wilde na de lagere school graag in de voetsporen van haar ouders treden. ‘’Ik wilde ook de horeca in, maar mijn ouders probeerden mij op andere gedachten te brengen. Echt niet doen zeiden ze, want er komt ellende van. Ik was dus gewaarschuwd! Maar natuurlijk ging ik mijn eigen gang en volgde de horecaopleiding. In die tijd heb ik keihard gewerkt. In kroegen, met kermissen, bruiloften en daarnaast leerde ik het vak bij Chantels Mengelmoes. Wat heb ik veel van haar geleerd! Daarnaast had ik ook nog een vaste baan, want er moest wel geld binnenkomen om de vaste lasten te betalen. Eerst was ik secretaresse bij een installatiebedrijf en later aanspreekpunt bij autobedrijf Martin Schilder. In 2011 kwam ik terecht bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Alkmaar, waar ik zeven mooie en waardevolle jaren heb beleefd.’’

Schrijf het op

Ondertussen dacht Ruby na over haar toekomst. ‘’Ik wilde iets doen om de ondernemers en de mensen te verbinden met de kennis die ik had opgedaan. Maar steeds kwam de vraag: hoe? Toen ik een paar maanden later op Terschelling op vakantie was en in gesprek raakte met een vriendin van Floortje Dessing, werd ik een stuk wijzer. Zij adviseerde mij om een maand vrij te nemen en alleen maar te gaan schrijven, alle gedachten op papier zetten. Dat werkte. Ik wist toen wat ik wilde en dat werd LangedijkerUitje! Mijn naasten en een paar collega’s bij de Rabobank verklaarden me voor gek, maar ik nam ontslag en zette door.’’

Vergadersloep

In december 2016 lanceerde Ruby haar ideeën voor een publiek van bekenden en onbekenden. ‘’Ik hield een presentatie, waar maar liefst honderd ondernemers en oud-burgemeester Cornelisse aanwezig waren, en ontvouwde mijn plannen. Vervolgens ging het rollen en heb ik, samen met de lokale (horeca) ondernemers, een aantal stichtingen en verenigingen in Langedijk al heel wat GroepsUitjes mogen organiseren."

Lees verder op pagina 3