Piet de Vries kijkt vanaf zijn balkon naar museum BroekerVeiling.
Piet de Vries kijkt vanaf zijn balkon naar museum BroekerVeiling. (Foto: Theo Annes)

Piet de Vries kijkt vanaf zijn balkon naar museum BroekerVeiling

BROEK OP LANGEDIJK – Een bezoekje brengen aan Piet de Vries, inmiddels al 82 jaar, is een verademing. Niet alleen door zijn verhalen, maar zeker over het uitzicht van de woning aan de Voorburggracht.

door ruud de waard

‘Prachtig als de pauwen weer tekeer gaan’

‘’Met mooi weer zitten we op het balkon en dan ik alles in de gaten wat op het terrein van Museum BroekerVeiling gebeurt,’’ lach Piet de Vries, al vier jaar lid van de befaamde Houtploeg. Helaas door wat lichamelijke ongemakken al bijna een jaar niet meer actief, maar voelt nog steeds de betrokkenheid van zijn maatjes, Arend, Hans en Rudolf. ‘’We hebben jaren heerlijk samengewerkt en het is heel jammer dat ik niet meer kan helpen met het bouwen en het repareren van gebouwtjes en andere belangrijke dingen.’’

Timmerman

Piet de Vries, geboren in Warmenhuizen, waar hij met zijn ouders woonde tot in de oorlog. ‘’In 1943 verhuisden we naar Krabbendam. Ik was toen een jaar of vijf en ging daar naar school. We woonden in het huis van mijn opa de Vries, die voor zijn werk naar een andere plaats verhuisde. Ik kan me niet alles meer herinneren, maar het verhuizen van de huisraad ging per schuit. Ons huis stond ongeveer vijftig meter van het Noord-Hollands Kanaal. In die tijd ging bijna alles met bootjes. En dat had altijd wel iets romantisch. Na de lagere school wilde ik graag timmerman worden en vier jaar lang leerde ik het vak op de Ambachtsschool aan de Bergerweg in Alkmaar. Ik heb altijd voor een baas gewerkt en in al die jaren heel wat klussen geklaard.’’

Eigen huis

Na Krabbendam verhuisde Piet naar Dirkshorn en bouwde daar zijn eigen huis. In Dirkshorn was Piet een bekend persoon. Niet alleen door zijn vele vrijwilligerswerk, maar ook als volleybalscheidsrechter, trainer, decorbouwer en ook was hij betrokken bij het befaamde Straatfestival Dirkshorn. Ook Corrie, de vrouw van Piet, heeft in Dirkshorn vrijwilligerswerk gedaan, onder andere als regisseur van de plaatselijke toneelvereniging.

Timmerploeg

“Vier jaar geleden kwam ik naar Broek op Langedijk waar we een prachtig appartement hebben met uitzicht op het Museum en al zijn dieren. Voorheen hoorden we vaak de pauwen en dat vond ik prachtig. Ik heb altijd gezegd als ik de Langedijk zou wonen ik graag vrijwilligerswerk zou willen doen bij het Museum BroekerVeiling. Toen wij hier kwamen wonen ben ik naar het museum gegaan en via de receptie aangegeven dat ik als timmerman klusjes wilde opknappen. Ik werd lid van de Houtploeg en ik heb me de laatste jaren goed vermaakt. Iedere donderdag was ik met het team in het museum aan het werk. Niet alleen timmeren maar als de tuinploeg hulp nodig had sprong je bij. Erg gezellig waren ook de vrijwilligersavonden, waar je ook contact kreeg met andere vrijwilligers.’’ Op dit moment even geen gang naar het museum voor Piet, die dat erg jammer vindt. Misschien komen er nog beter tijden en zien we Piet weer met een grote glimlach weer een kunstwerk in elkaar timmeren.