Afbeelding
(Foto: Mary Brommer)

Een man en zijn hobby: Het begon allemaal met een Benelli

LANGEDIJK - In 1965 was Cor Danenberg uit Noord-Scharwoude 15 jaar oud toen hij zijn allereerste bromfiets kocht bij Piet Silver in Hoogwoud. 55 Jaar later hebben merken als Berini, MZ, Benelli, Demm, Rap, Superia en Santamaria geen geheimen meer voor Cor.

door Annet de Ruijter

In zijn werkplaats staat een vijftal prachtig gerestaureerde bromfietsen te glimmen. Cor is een restaurateur in hart en nieren en er stroomt driftig racebloed door zijn aderen. Zijn allereerste aankoop was een Benelli. Gelukkig zat de dealer om de hoek in Oudkarspel en kon Cor het frame laten zandstralen, spuiten en moffelen bij Dirk Koning, de fietsenmaker in Oude Niedorp. Benelli’s waren mooie, snelle, ranke Italianen. In Langedijk reed iedereen op een Benelli. We schrijven het jaar 1967. Cor werd 16 jaar: Hij en zijn bromfiets waren rijklaar.

Racen

Zo’n 20 maal per jaar racet Cor op zijn prachtige gerestaureerde MZ motor op de oldtimer racedagen. Vanaf Koningsdag tot eind september trekken hij en zijn vrouw erop uit met hun camper. De dichtstbijzijnde race is in Schagen. "De sfeer op de racedagen is altijd fantastisch. Maar het racen is niet zonder gevaar", vertelt Cor. "De snelste drie halen wel een snelheid van 160 km. Maar het gaat erom dat je gemiddelde rondetijd het snelst is. Mijn topsnelheid is 140/150 km. Meestal rijd ik rond de vijfde plek." In 1972 won Cor het kampioenschap! "Mede door Willy van Wanrooy, de monteur van Wil Hartog. Die won als eerste Nederlander in 1977 een 500cc-GP bij de TT in Assen. Samen met Willy had ik wat aanpassingen aangebracht aan de MZ om de raceprestaties te verbeteren. Met succes." De lauwerkrans die in de werkplaats van Cor aan de wand prijkt werd hem omgehangen door Wil Hartog in hoogst eigen persoon. Op de kuip van de MZ heeft Cor een klein stickertje geplakt als eerbetoon aan Van Wanrooy.

Berini

Tien jaar geleden kocht Cor een Berini. Deze bromfiets stond als schroot bij een Oldtimershow in Helden-Panningen. Cor was meteen verkocht maar de eigenaar wilde ‘m niet kwijt. Een jaar later belde hij Cor op. Hij wilde ‘m toch verkopen. Cor werd de gelukkige tweede eigenaar. "Deze nostalgische Berini Junior is de laatste die ooit gebouwd is. Ik heb ‘m rood laten spuiten met een zilveren onderlaag door een spuiter in Leidschendam. De strepen zijn ook gespoten. Zo strak zie je het zelden hoor."

De generatie van Cor reed allemaal op buikschuivertjes zoals de Berini Jeuness en de Berini Junior. "Ondanks dat het een fantastisch goede brommer is, verloren ze de strijd met Kreidler en Zundapp. Begin jaren zestig gingen die kleine buikschuivertjes helaas bijna allemaal ter ziele. Zo ook Berini."

Eind 2019 organiseerde Cor samen met Dirk Quax een Benelli-Bromfietsbeurs in zaal Concordia in Noord Scharwoude. "Duizend liefhebbers kwamen langs om al die prachtige Benelli bromfietsen te bewonderen. Die dag verkocht ik een schitterende, door mijzelf gerestaureerd exemplaar. De koper wilde ‘m héél graag hebben want dit was de eerste brommer waarop hij had gereden met zijn meissie. Je allereerste brommer vergeet je nooit. Het stond symbool voor vrijheid, onbezorgde tijd, het avontuur, stoer en blijdschap. Momenteel staat deze prachtige bromfiets te pronken in het kantoor bij Makelaar Stroet en Kuipers aan de Voorburggracht te Noord Scharwoude. Een ereplaats. "Prachtig!"

Afbeelding
Afbeelding