Thea en Ineke (links) willen het hart bereiken.
Thea en Ineke (links) willen het hart bereiken. (Foto: Theo Annes)

Bel eens voor een opsteker...

LANGEDIJK - Kijken naar het journaal, luisteren naar onze minister-president en zijn deskundigen... het maakt een mens niet blij. Deze coronatijd is voor een ieder zwaar en veel leuke zaken, zoals uit eten gaan, op bezoek gaan en de vakantie zijn nu niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast zijn er nog diegenen die alleen of eenzaam zijn en waarbij op visite gaan minder snel gebeurt. Een ander aanraken is bijna taboe en afstand houden is de regel.

Schrijven als manier om 'in je gevoel te duiken'

De impact van corona op het dagelijkse leven is onmiskenbaar. Dit merkten ook de welzijnsconsulenten van Wonen Plus Welzijn. Ineke Vroling legt uit: "Een aantal diensten, mogelijk dankzij vrijwilligers, vond gelukkig nog aangepast plaats, zoals de boodschappendienst en maaltijdservice aan huis. Maar veel was plotseling niet meer mogelijk. Met vindingrijkheid werd vooral gekeken naar de mogelijkheden. Het videobelproject 'Kopje thee met WPW’ startte, waarbij mensen weer met elkaar in contact kwamen. Er werden ‘Doe Mee’ pakketten uitgedeeld die zorgden voor de nodige afleiding. Cliënten die anders naar het Ontmoetingshuis gingen, werden thuis bezocht. Mooi was ook een taartenactie voor vele ouderen in Langedijk en Heerhugowaard met Bevrijdingsdag, in samenwerking met de Broekerveiling en tal van vrijwilligers. Nu starten dienstverlening en activiteiten gelukkig waar mogelijk weer op. Ook het Ontmoetingshuis voor mensen met dementie ontvangt inmiddels weer cliënten.”

In gesprek

Ook is het mooie ‘Opstekers: woorden die (aan)raken’ door WPW in het leven geroepen. Een regionaal initiatief waarvoor dichters in Schagen, Heerhugowaard, Hollands Kroon en Langedijk zich inzetten. Ineke: “Wij zijn blij met de inzet van dichteres Thea Houtenbos voor Langedijk en hopen iedereen die behoefte heeft aan een troostend, opbeurend woord ermee te bereiken. Het idee is langs telefonische weg mensen een hart onder de riem te steken met een opbeurend verhaal of gedicht.” Thea vertelt: “Woorden zijn in staat de ander te bereiken. Gevoel is, zeker in dit digitale tijd, een ondergeschoven kindje geworden. Ik pleit voor veel meer les op scholen in poëzie en schrijven. Het is oh zo belangrijk tot een ander, zeker zij die het zwaar hebben, door te dringen en een steuntje in de rug te geven. Een bemoedigend, positief woord, een gevoelig gedicht, een humoristisch verhaal, alles is mogelijk. Iedereen heeft eigen behoefte.” Maar hoe bereiken wij die mensen die dat nodig kunnen hebben? Is er een zekere schroom, een drempel die overwonnen moet worden?” Ineke vult aan: “Het is misschien geen alledaags project, maar dat het initiatief veel kan betekenen blijkt uit een mooie reactie. Iemand die herstellend was van Corona, meldde zich aan.

Lees verder op pagina 5