Acrobatische hoogstandjes bij Circusschool Tefredo.
Acrobatische hoogstandjes bij Circusschool Tefredo. (Foto: Aangeleverd)

Circusschool Tefredo gaat weer los

REGIO - Speciaal om iedereen een kijkje te laten nemen in de circuswereld, organiseert Circusschool Tefredo - destijds begonnen in Heerhugowaard, maar sinds vijf jaar opererend vanuit Alkmaar - een open dag voor alle kinderen en ouders. Zaterdag 29 augustus opent Tefredo zijn deuren voor alle kinderen en hun ouders om hen te laten proeven van de circuslessen.

Fred Meijer, de circusdirecteur van Tefredo, is blij weer te kunnen beginnen. "Normaal gesproken zouden we rond deze tijd onze tenten hebben opgeslagen op het Strand van Luna. Daar zouden we voor het tiende jaar staan. Ook hadden we een feestprogramma klaar vanwege ons vijftienjarig bestaan. Daar moesten we een streep doorheen zetten. Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus zijn wij dicht geweest. Na de versoepelingen van de maatregelen hebben we nog een aantal lessen in de open lucht gegeven, maar het was anders dan anders." Zo kon de traditionele afsluitende voorstelling, waarin de kinderen mogen laten zien wat zij geleerd hadden, niet doorgaan. "Dat was natuurlijk ontzettend jammer", aldus Meijer. “Maar de veiligheid ging op dat moment voor. Voor de komende cyclus willen we de lessen en de voorstelling (met de nodige voorzorgsmaatregelen) wél door laten gaan. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden."

Sterk in hun schoenen

Gedurende de circuscyclus, die van september tot en met december wordt gehouden, krijgen de leerlingen gedurende twaalf lessen alle circusdisciplines aangeboden. "De eerste zes lessen krijgen de kinderen jongleren, balanceren, acrobatiek en clownerie aangeboden. Daarna werken we toe naar een voorstelling, waarin iedere leerling zijn of haar eigen act mag laten zien. Dat is altijd een ontzettend leuk proces, waarbij kinderen leren samenwerken en zichzelf leren presenteren. Natuurlijk is het ons doel om de kinderen diverse disciplines aan te leren en samen met hen een zo’n goed mogelijke voorstelling te maken, maar we vinden het op de eerste plaats belangrijk dat ze sterk in hun schoenen komen te staan. Door ze te laten zien wat ze allemaal kunnen en hen aan te moedigen om door te zetten, krijgen de kinderen zelfvertrouwen. Samen jezelf overtreffen. Dat is waar wij voor willen staan.”

Open dag

De open dag van Circusschool Tefredo wordt zaterdag 29 augustus van 13.00 tot 15.00 uur gehouden bij basisschool De Kring aan de Koornlaan 2 in Alkmaar. De entree is geheel gratis. Bij mooi weer wordt de open dag op het schoolplein gehouden en is een ieder welkom. Bij slecht weer verkast het circus naar de gymzaal en is het ouders vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan het gebouw binnen te gaan.