'Schrijven is een prachtige hobby', aldus Thea.
'Schrijven is een prachtige hobby', aldus Thea. (Foto:Archief)

Bel eens voor een Opsteker...

Vervolg van de voorpagina


Hij bezocht vaak het ziekenhuis en het was voor hem elke keer een lichtpuntje wanneer hij gebeld werd, even rustig kon zitten en een stem te horen die een mooi gedicht voordroeg.”

In je gevoel duiken

“Schrijven is een prachtige hobby”, vertelt Thea. “Het is een manier om in je gevoel te duiken. Woorden schrijven met een herinnering, woorden die helen, die blij maken. Dat is mijn motivatie om te schrijven en te dichten. Vanaf mijn vijftigste ben ik hiermee bezig en het geeft veel voldoening. Ik was lid van ‘Schrijverswaard’ in Heerhugowaard (herinnert u zich Siem de Haan nog?) en later van het ‘Alkmaars Dichtersgilde’. Nu, sinds twee jaar, maak ik deel uit van de schrijversgroep van Langedijk. De avonden van ‘Verhalen Halen’, georganiseerd door Lief Langedijk, zijn bij velen vast bekend. Ineke is druk bij WPW. “Helaas moesten we de veel diensten en activiteiten aanpassen of stopzetten in Coronatijd. Met pijn in ons hart, omdat we weten dat deze veel voor mensen betekenen. Wat wel heel mooi is om te merken, door deze bijzondere situatie ontstaan andere manieren van contact en veel mensen kijken wat extra om naar elkaar. Denk aan videobellen met familieleden, (klein)kinderen en kennissen. Even iets voor de oudere buurvrouw of een kwetsbare naaste halen, iemand een bloemetje brengen of een kaartje sturen. En de coronagroepen op sociale media waarin hulp wordt aangeboden en gezocht. Doordat mensen tijdelijk geen werk hadden of thuis werkten, meldden zich ook veel nieuwe vrijwilligers aan en waren al actieve WPW vrijwilligers bereid andere werkzaamheden te doen dan de gebruikelijke, bijvoorbeeld door zich in te zetten als belvrijwilliger of maaltijd- of postbezorger.”

Gelukkig is ook bij WPW nu weer iets meer mogelijk, rekening houdend met de regelgeving van de overheid, waar ook de anderhalve meter afstand onder valt. Bij Opstekers speelt dit niet, telefonisch kan de kracht van woorden mensen met elkaar verbinden en zorgen voor een gevoel van nabijheid. Het luisteren naar een verhaal of gedicht neemt iemand mee naar een andere wereld, naar het goede gevoel.

Bestemd voor iedereen

‘Opstekers: woorden die (aan)raken’ is een aanvulling op het welzijnsaanbod van WPW, is gratis en voor iedereen. Lid van WPW hoeft men niet te zijn. Het is zelfs mogelijk een abonnement voor drie keer af te spreken. Wanneer behoefte is aan extra ondersteuning kan worden doorverwezen naar WPW. Bent u ook in voor een mooi verhaal of gedicht? Aanmelden kan via 0226-318050 of mail: info@wonenpluswelzijn.nl. Graag onder vermelding van naam, woonplaats en telefoonnummer. Geef ook de tijd van uw voorkeur en het genre aan dat u aanspreekt, dat kan humoristisch zijn, poëtisch, romantisch tot filosofisch.


Tot slot, als opsteker, een gedicht van Thea Houtenbos:

Mijn mooiste schilderij


Water spiegelt, een molen wiekt
schapen grazen, in het groen

Dan zie ik jou, je wacht op mij
ik zoek je ogen, vind je lach

Mijn hart gaat open
en zonder woorden, vertel ik jou

mijn lieveling, mijn man
mijn mooiste schilderij ben jij.

Thea en Ineke