Afbeelding
Sylvia Smit

10 vragen aan Sylvia Smit

SISL staat voor Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk. Ik help mee als een van de leden van het dagelijks bestuur. Onze stichting helpt de inwoners van Langedijk die in echte financiële nood verkeren. Bij het beoordelen van de hulpaanvraag door het DB, kijkt SISL naar de mens en zijn situatie en maakt hierbij geen onderscheid naar leeftijd, geslacht, huidskleur, godsdienstige of politieke overtuiging. Noodhulp kan bestaan uit het verstrekken van benodigde spullen, advies, een doorverwijzing of een helpende hand bij financiële nood. Met het bestuur en vrijwilligers worden ook ieder jaar met Kerstmis voedselpakketten gemaakt en rondgebracht.

Antwoord op de vraag van Gerard Balder: Kun je wat vertellen over je vrijwilligerswerk voor SISL?

Wie bent u?

Sylvia Smit, ik ben in Oudkarspel geboren, in 1974 (vanwege de fietsenwinkel van mijn vader Toon Smit) verhuisd naar Noord-Scharwoude. In 1980 gaan werken als kraamverzorgster. In 1985 met Kees gaan wonen in de Spoorstraat (later getrouwd). We hebben een mooi stel kinderen: onze dochter Muriel die samen met haar vriend in Broekhorn woont en onze zoon Toine die binnenkort met zijn vriendin in Oudkarspel komt wonen. Voor Kees' werk in de olie industrie hebben we zelfs enkele jaren in Stavanger Noorwegen gewoond. In 1997 ben ik samen met mijn man bij mijn ouders in de zaak gaan werken en kort daarna hebben we Smit Tweewielers overgenomen en daar met ons gezin gaan wonen. In 2008 konden we het bedrijf verhuren en ben ik weer teruggegaan naar mijn geliefde beroep van kraamverzorgende. Daarnaast vind ik het van belang om maatschappelijk en sociaal bij de gemeenschap betrokken te zijn.

Van wie bent u dr ien?

De oudste van drie kinderen van Toon Smit, een geboren en getogen Langedijker en Truus Smit-Ligthart uit ’t Veld. Mijn ouders zijn in 1961 getrouwd en gelijk een Rijwiel- en brommerzaak gestart aan de Dorpsstraat in Oudkarspel.

Wat heeft u met dit dorp?

Hier liggen mijn wortels. Via school ging ik naar de scouting en de sportverenigingen wat een speciale binding geeft met het dorp en de mensen. Ons dorp is mooi aan alle kanten. Je kunt er heerlijk recreatief fietsen, (bijna) rondvaren en wandelen. Je kan altijd iemand tegenkomen voor een praatje of een boodschap. Vanuit het hart van Langedijk zijn veel winkels en zaken per fiets gemakkelijk te bereiken. Eigenlijk hebben we alles.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

De lintbebouwing aan de Dorpsstraat van Dijk tot aan de Luizeknip is uniek door de variatie aan bouwstijlen. Je herkent aan bepaalde panden nog de vele winkeltjes die er vroeger waren. Of de schuurtjes waar voorheen kool in opgeslagen werd waar de schuit naast kon aanleggen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Ik heb aan de eerste vier Langedijker beddenraces deelgenomen, later met jeugdgroepen ludiek meegedaan en vorig jaar zelfs ook met de 40ste editie meegedaan. Hierdoor zijn onze kinderen ook enthousiast gemaakt en deden die ook vanzelfsprekend van jongs af aan al mee!

Als u burgemeester was?

Vanuit het Dorpsplatform hebben we jaren geprobeerd om voor de jeugd, ter vervanging van jongerencentrum De Koog, maar ook eigenlijk voor alle leeftijden, een sociale ontmoetingsplek neer te zetten. Hiervoor zou ik mij als burgemeester willen inzetten.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

De Westfriese spreuk: As ‘t niet ken zo âs ‘t moet, moet ’t maar zo âs ’t ken.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

In 2029 bestaat de polder Heerhugowaard 400 jaar, de gemeente Langedijk in 2030 dan 950 jaar! Het zou geweldig zijn als we er dan gezamenlijk weer een mooi feest van maken.

Mijn opvolgster is Lida Schoon. Lida, wat geeft jou voldoening aan het vrijwilligerswerk bij Dorcas?