Zingen met gevoel met op de achtergrond haar collega Dick Bruin (toetsenist).
Zingen met gevoel met op de achtergrond haar collega Dick Bruin (toetsenist). ((Foto: aangeleverd))

Zilla Bes, fysiotherapeut met een passie voor muziek

LANGEDIJK - Samen met fysiotherapeut Dick Bruin runt Zilla Bes de praktijk MF-ParaMed aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. “Het is de beste keus die ik ooit gemaakt heb!”, aldus Zilla en kijkt tevreden de praktijk in waar flink geoefend wordt. Langedijkers konden de in 2017 geopende praktijk snel vinden en er is een vast bestand van patiënten c.q. cliënten.

door ben wansink

Maar Zilla is meer dan dat, tijd om eens uitgebreid met haar te gaan praten. Zilla heeft, naast de administratieve en financiële zaken, ook de revalidatieruimte onder haar hoede. Daar waar Dick zich één op één met de mensen met klachten bezighoudt, verzorgt zij het revalidatieproces en geeft ze medische fitness.

Metroman

Geboren in Amsterdam vertrok zij al na een paar maanden naar ’s Hertogenbosch waar zij 11 jaar verbleef. Op 12-jarige leeftijd verhuisde zij naar Alkmaar waar haar medeleerlingen erg moesten wennen aan haar zachte g, zij werd echt als vreemde eend in de bijt beschouwd. Na een moeizame start op de HAVO belandde zij op de gemeentelijke MAVO die zij met glans doorliep. Verder studeren werd toen lastig daar de liefde om de hoek kwam kijken. Zij ontmoette op 15-jarige leeftijd haar eerste vriendje en hij werd gelijk haar eerste en laatste echtgenoot.. Het jonge stel verhuisde naar Almere, en betrokken een soort bejaardenwoninkje. De tuin van 2 bij 2 werd omgebouwd tot een moestuin en er konden ook nog twee tuinstoelen staan. Zoals velen in de eind jaren ’60 was er weinig geld en moest er flink geïmproviseerd worden: een oranje televisietoestelletje op een oud tafeltje en een zelf gefabriceerde eethoek die al snel de geest begaf. Maar de liefde overwint alles en zo is Zilla, nu ruim 40 jaar later, nog steeds gelukkig getrouwd. "Ik zou dat zo weer doen, ik zeg wel eens dat ik de eerste ‘metroman’ getrouwd ben: wij deden alles samen; de opvoeding, luiers verschonen, de afwas, de schoonmaak, noem maar op! Natuurlijk waren en zijn er wel een botsinkjes, maar die horen er bij. Samen omlaag en samen omhoog!"

Van Almere naar Langedijk

Almere was toen nog een dorp, het stel woonde er 13 jaar. "De strenge winter van 1978 was de meest gezellige periode! De bussen reden niet en iedereen stond dus bij de bakker voor taart. De winkels daar zaten in eerste instantie in barakken. De postbode kwam langs op schaatsen en de sportwinkel deed goede zaken. We konden een premie A-woning kopen, waar mijn vier kinderen geboren werden. In de kinderrijke buurt ontstonden wel eens ruzietjes tussen de kinderen. Ik bemoeide me daar niet mee, maar daar waren andere moeders het niet altijd mee eens. Ik vind dat kinderen zelf zaken op moeten kunnen lossen en dat in de regel ook goed doen. In 1991 verhuisden we naar Zuid-Scharwoude. We waren op zoek naar een huis wel eens door Langedijk gereden en vonden het er erg leuk. We kochten het huis aan de Dorpsstraat 294, van Arie Boon en zijn vrouw. Wel ben ik toen gaan werken, voornamelijk om de studie van mijn kinderen te kunnen betalen."

13 ambachten

Zilla noemt vervolgens een hele reeks banen op, zoals ponskaartjes maken, advertentieruimtes verkopen, boekhoudster, medisch secretaresse in het ziekenhuis, project management officer, voedingsadviseur, en volgde om dit te bereiken heel wat extra opleidingen. "Een duizendpoot met passie voor alles wat ik doe!" Zij vertelt over haar kookstudio, waar ze 5 jaar lang lessen gaf, en vooral haar grootste passie, het fokken van Flatcoated Retrievers, een jachthond die altijd vrolijk, vriendelijk en intelligent is. Dit deed zij 5 jaar en fokte precies 100 puppy’s van de beste kwaliteit. Toen zij echter wegens overbodigheid haar projectwerkzaamheden bij het ziekenhuis moest beëindigen, werd het tijd om zich om te scholen. Zilla vindt het heel fijn om met mensen te werken. Zij volgde daarom zes (!) opleidingen in twee jaar tijd, alle in relatie met bewegen. Als laatste de cursus Personal Fitness Trainer, waardoor zij zich nu een volleerd deskundige mag noemen. "Maar als er weer eens een kans is om verder te leren, dan doe ik dat zeker, ik wil graag het naadje van de kous weten."

Power zangeres

Toen één van haar zoons trouwde wilde Zilla een lied voor het echtpaar zingen. Maar dat doet zij niet zomaar, nee, gelijk goed aanpakken en zangles nemen bij de bekende zanglerares Judith Komen in Noord-Scharwoude. Haar stem bleek meer dan goed, en Zilla is nu zangeres in de band The Unlisted, waar collega Dick Bruin de toetsenist is. "Noem mij maar gerust een power-singer: ik zing van Deep Purple met stevige stem tot Barbra Streisand, waar ik mijn gevoel in kwijt kan. Ik heb elders zelfs grunten geleerd (een vorm van diep in de keel grommerig zingen)."

Nog even over de fysiopraktijk: “Hier heb ik alles wat ik graag wil: ik kan de public relations doen, de financiën, mensen begeleiden, helpen en motiveren en ook nog eens lekker slap ouwehoeren, haha. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten: mensen die ziek zijn en kunnen overlijden. Daar kan ik best verdrietig mee thuis komen. En dan neem ik maar een wijntje als troost!”

Zilla samen met haar zoon.