Parijs is nog ver….

Nog nooit is een Tour de France eind augustus gestart in plaats van begin juli. De ASO (organisatie Tour) heeft wel alle geplande start- en aankomstplaatsen gehandhaafd. De start is 29 augustus in Nice. Dit jaar is de eerste dag geen proloog maar een etappe van 154 km door heuvelachtig terrein.

De hele Tour wordt in de zuidelijke helft van Frankrijk gereden, aankomst natuurlijk wel in Parijs op de Champs-Élysées. Geen verplaatsingen per vliegtuig, alleen per bussen, auto’s en TGV. Het wordt technisch gezien een zware Tour over 3470 km met veel berg-étappes en weinig voorbereiding door de renners i.v.m. coronabeperkingen.

Volgens mij wordt het wel een spannende Tour de France.

Het Jumbo-Visma team vertrekt met de kopmannen Dumoulin en Roglic en zal gaande de Tour beslissen wie “de beste benen heeft” en de uiteindelijke kopman wordt. Dumoulin is een geweldige wielrenner maar zijn specialisme is tijdrit rijden en helaas is er deze Tour de France maar één tijdrit op de één na laatste dag gepland.

Bij het Engelse team Ineos start Bernal als kopman. Hij won de Tour in 2019 en maakt nu ook kans op de eindzege. Helaas starten Froome en Thomas niet.

Een paar Nederlandse favoriete renners starten dit jaar ook niet in de Tour.

Kruijswijk is geblesseerd, Mathieu van der Poel zit bij een ploeg die niet is geselecteerd voor de Tour. Mike Theunissen richt zich op de klassiekers. Dylan Groenewegen zou al niet starten in de Tour maar is voorlopig geschorst na het ongeluk in de Ronde van Polen. We weten allemaal dat sprinten voor de finish, en zeker in Katowice waar de laatste honderden meters snel naar beneden lopen en snelheden van 85 km per uur worden bereikt, gepaard gaat met hangen, duwen en trekken. Vaak gaat dit goed maar nu liep het voor Jacobsen en Groenewegen dramatisch af. Wielrennen is een gevaarlijke sport.

En weer gaan we voor een oranje Hollandse Tourzege. Joop Zoetemelk was in 1980 de laatste Nederlandse Tourwinnaar.

Ben benieuwd in hoeverre de corona maatregelen invloed hebben op het Tour-gebeuren. Zal het publiek zich kunnen beheersen? Niet schreeuwend mee rennen met de renners? Voldoende afstand houden? Parijs is nog ver….

De favoriete ploegen zijn Jumbo-Visma en Ineos maar het gezegde “2 honden vechten om een been…..” is hier zeker van toepassing. Ik zie uit onverwachte hoek de Sloveen Tadej Pogacar een grote rol spelen.

Veel TOUR-plezier allen!