De huisartsen worden nog veel meer   geconfronteerd met het virus en zeker met de gevolgen ervan.
De huisartsen worden nog veel meer geconfronteerd met het virus en zeker met de gevolgen ervan. (Foto: Pexels.com)

Drukke tijden voor de huisarts

(door: Ben Wansink)

LANGEDIJK - Iedereen zal ondertussen wel ‘coronamoe’ zijn: het nieuws wordt erdoor bepaald en, mocht je nog ergens mensen kunnen spreken: iedereen heeft het er over. Maar hoe is het met de huisartsen?

Zij worden nog veel meer geconfronteerd met het virus en zeker met de gevolgen ervan. Als je een huisarts belt, valt op dat het coronavirus een speciale plaats heeft in het keuzemenu. Hoog tijd om eens te onderzoeken hoe het met de huisartsen gaat.

"Er komen veel vragen op de huisartsen af", zegt een van de huisartsen die - zonder bij naam genoemd te willen worden - namens de Langedijker huisartsen spreekt. "Een deel van de patiënten met verdenking op coronabesmetting wordt doorverwezen en soms gezien. Zijn ze minder ziek, dan krijgen ze advies op afstand. Alle huisartsen en assistentes hebben daarom deze weken hun werkwijze aangepast, net als de thuiszorg, de hele ‘eerstelijns zorg’, de apotheken en de verzorgingshuizen."

De Langedijker praktijken werken intensief samen met de Huisartsenpost Alkmaar, het NWZ ziekenhuis, de GGD en Veiligheidsregio Noord Holland Noord. De regio wordt aangestuurd vanuit een gezamenlijk crisisteam, met dagelijkse aanpassingen van het beleid.

Astronautenpak

"Helaas staat de gewone zorg even op een laag pitje, zodat er voldoende tijd is voor het zien van de meest dringende patiënten. Dit is geen makkelijke keuze. Bij een langere duur van de epidemie is het belangrijk dat de zorg ook doorgaat voor patiënten met andere klachten dan corona, omdat uitstel soms schadelijk is. Er wordt nu anders gewerkt: de deur is meestal op slot, gesprekken gaan vaak per telefoon, soms met een videoverbinding. De dokters hebben bovendien vaker dienst bij de huisartsenpost in Alkmaar. Bij patiënten die misschien besmet zijn, verkleden ze zich als ‘astronaut’ in beschermende pakken tijdens de consulten en visites. Dat is voor iedereen even wennen."

Begrip en steun

Helaas is er niet genoeg materiaal om besmetting te voorkomen. Gelukkig zijn de praktijken deze weken blij verrast door patiënten die dozen vol mondkapjes, beschermende brillen en overalls kwamen brengen. De huisartsen zijn de bevolking zeer dankbaar voor alle begrip, voor hun steun en voor deze giften. Ze hopen dat deze nare periode snel voorbij is en dat de schade voor iedereen beperkt zal blijven!