Hilda mag nog even de rollers uit het haar halen van Susan terwijl Frans toekijkt.
Hilda mag nog even de rollers uit het haar halen van Susan terwijl Frans toekijkt. (Foto: Theo Annes)

Hilda gaat na 50 jaar met pensioen

LANGEDIJK - Vijftig jaar in dienst bij dezelfde werkgever, waar vind je die mensen nog? Bij Kapper Frans hebben ze zo'n topper die er altijd al lijkt te zijn geweest: Hilda de Graaf.

Maandag 16 maart is het precies 50 jaar geleden dat Hilda de Graaf bij kapsalon Van Straaten kwam solliciteren bij Jan en Rietje Van Straaten. Ook nadat Frans en Mariëtte de kapsalon overnamen is Hilda bij de kapsalon blijven werken. Mede hierdoor heeft Hilda dus 50 jaar vol weten te maken! Een mooie reden om dan uiteindelijk toch maar met pensioen te gaan...

De vergeten roller

"Hilda kwam op 16 maart 1970 bij ons dienst. Precies op mijn derde verjaardag", vertelt Frans, die 1990 de kapperszaak van zijn ouders overnam. ''De moeder en oma van Hilda waren klant bij mijn ouders en toen de vraag werd gesteld 'kapper hebben jullie iets te doen voor mijn dochter', werd de vraag met een stevige ja natuurlijk beantwoord. Frans: "Hilda heeft een beperking en kan niet de klanten knippen, maar ze kan wel andere dingen heel goed. Zo houdt ze de boel schoon, brengt koffie rond, kan heel goed ramen lappen en als het erg druk is en we roepen of Hilda even wil helpen, dan glundert ze. Ze mag dan de wikkels en rollers bij de dames uit het haar halen. En bijna altijd vergeet ze wel een roller. Dat is hilarisch. De klant weet het al, want die voelt dat en dan roepen we Hilda terug en die haalt de vergeten roller alsnog uit het haar," lacht Frans.

Praten en breien

Hilda heeft het volgens Frans altijd geweldig gedaan. ''Ze is een uitstekende interieurverzorgster. En als ze helpt met het verwijderen van de rollers dan vergeet ze waar ze mee bezig is. Als zij begint te praten, dan stoppen de handen. Dan roep ik meestal: 'praten en breien Hilda'! De klanten zijn gek met haar, maar het is goed zo. Ze is 66 jaar en het wordt allemaal een beetje te zwaar. ''

Afscheid

Het zou komende dinsdag weleens behoorlijk druk kunnen worden bij het afscheid van Hilda. ''Dat verdient ze ook. En we hebben ook nog een leuke verrassing, maar dat verklappen we niet.'' Iedereen die Hilda wil feliciteren is van harte welkom bij Kapper Frans om nog één keer een kopje koffie van haar te krijgen.

Dinsdag 17 maart tussen 13.00 en 16.00 uur, Dorpsstraat 409 in Zuid-Scharwoude.