Een aantal Langedijkers zouden graag een gezamenlijke woonplek met gelijkgestemden willen creëren.
Een aantal Langedijkers zouden graag een gezamenlijke woonplek met gelijkgestemden willen creëren. (Tekening: Ben Wansink)

Krasse knarren op de bres voor een gezamenlijke woonplek in Langedijk

LANGEDIJK - Waar kan ik op een prettige manier oud worden? Hoe kan ik dan het beste wonen? Is er dan nog wel zorg beschikbaar? Vragen die veel oudere mensen bezighouden.

door Ben Wansink

"Wij willen graag zelf die keuze kunnen maken, vandaar ons initiatief om op zoek te gaan naar een geschikte woon- en leefplek voor ouderen boven de 50 jaar!", zeggen Ben Bovenkerk en Dick Zuiderbaan, voortrekkers van een groep inwoners van Langedijk die graag een gezamenlijke woonplek met gelijkgestemden in ons dorp willen creëren.

Situatie nu

De groep ontdekte enkele jaren geleden tijdens een beurs dat er al landelijk initiatieven waren om met name ouderen zo veel mogelijk zelfstandig in daartoe passende huizen te laten wonen. Zo ontstond contact met de Stichting Knarrenhof die bijvoorbeeld in Zwolle al een woonhof met levensbestendige woningen gebouwd heeft. Dit tot grote tevredenheid van de bewoners aldaar. "Wij wonen nu allemaal in grote huizen en zijn erg voor doorstroming, zodat jongere gezinnen hier kunnen gaan wonen. In ruil daarvoor willen wij dan met andere ouderen een passende woonplek waar we gezamenlijk een mooie oude dag kunnen beleven!" Zelfstandigheid en privacy staan centraal, maar met alle gelegenheid om, indien gewenst, elkaar te kunnen helpen. "Ik verzorg de tuin en mijn buurman helpt met de boodschappen, dus profiteren we van elkaars (on)mogelijkheden, aldus Dick, en Ben voegt toe: "Als we elkaar helpen zal er minder vaak een beroep op de kinderen gedaan hoeven worden. Die kinderen hebben het al druk genoeg zodat ze niet voor ieder wissewasje op hoeven komen draven!"

Kostenbesparend

''Gedacht wordt aan een gezamenlijk hofje met daarbij als centraal middelpunt een zogenaamd apart hofhuis om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk leuke, creatieve ideeën te kunnen doen. Dat zal kostenbesparing opleveren. Er zal hierdoor zeker minder snel een beroep op de wet WMO gedaan hoeven worden. En de kans op eenzaamheid neemt af!", aldus de initiatiefnemers. "Het is echter niet de bedoeling dat de bewoners elkaars billen wassen of aanverwante zaken gaan uitvoeren. Daarvoor blijft natuurlijk de thuiszorg aangewezen, maar bepaalde mantelzorgtaken kunnen wel overgenomen worden." In het hofje is, volgens het concept van de stichting Knarrenhof, ruimte voor 30 procent sociale huur- en 70 procent koopwoningen. Deze woningen zullen veilig, duurzaam en ouderenvriendelijk zijn en vanzelfsprekend levensloopbestendig. "Zelfredzaamheid staat dus naast het sociale gebeuren centraal en wij hopen dat dit burgerinitiatief door de gemeente gehoord en beloond wordt."

Medewerking gemeente vereist

"Zonder steun van onze gemeente kunnen wij niets bereiken. Die weet immers waar eventueel mogelijkheden tot de bouw van een Knarrenhof mogelijk zijn." Ook doen Ben en Dick een oproep aan grondeigenaren. "Om een apart hofhuis en een binnentuin te realiseren is tenminste 5000 m2 grond nodig. Daar kunnen 24 grondgebonden woningen op gebouwd worden. Wat de gemeenschap terugkrijgt is een plaats waar het goed toeven is voor zelfstandige ouderen, waar de bewoners graag wonen en waar tevredenheid voorop staat. Dit tot in lengte van jaren, want ook in ons eigen Knarrenhof zal doorstroming gaan plaatsvinden. Wij hebben immers niet het eeuwige leven, maar hopen nog wel de realisatie ervan mee te maken en ervan te kunnen genieten"', aldus Dick en Ben (72 en 70 jaar jong).

Op www.knarrenhof.nl vindt u meer informatie en daar kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor een Knarrenhof in Langedijk.

Een aantal Langedijkers zouden graag een gezamenlijke woonplek met gelijkgestemden willen creëren.