Nog heel even een vertrouwd gezicht: Jan en Ingrid Abbo in hun gezellige café aan de Dorpsstraat in Oudkarspel.
Nog heel even een vertrouwd gezicht: Jan en Ingrid Abbo in hun gezellige café aan de Dorpsstraat in Oudkarspel. (Foto: Theo Annes)

't Karrewiel sluit: einde van een tijdperk

OUDKARSPEL - Het zijn emotionele tijden voor Jan en Ingrid Abbo. Deze laatste weken van hun café 't Karrewiel moeten ze steeds opnieuw afscheid nemen. "En dat hakt er wel in hoor", zegt Jan, die de afgelopen weken nog een aantal avonden organiseerde waarvoor mensen zich konden inschrijven via Facebook. "We mogen vanwege corona maar 24 man hebben in de kroeg, dus die avonden waren in no time vol. Zaterdag is de laatste avond, dan 'vieren' we ons afscheid met vrienden en familie."

door marsha bakker

28 jaar lief en leed gedeeld in de dorpskroeg

"En dan is het echt klaar", verzucht Ingrid, die er ook wel aan toe is inmiddels. "Wij zijn er natuurlijk al een hele tijd druk mee, dat afscheid, al zeker twee jaar twijfelen we: stoppen of doorgaan. Toen we ons nieuwe huis vonden aan de Prins Hendrikkade, was het hét moment om die knoop door te hakken. En om de kroeg te koop te zetten. Na 28 jaar voor Jan en iets korter voor mij was het leven als café eigenaar wel mooi geweest." Jan vult aan: "Misschien waren we nog wel wat langer doorgegaan als de corona r niet was geweest. Of als we geen geschikt huis konden vinden en hier nog hadden gewoond. Ik had persoonlijk de dertig jaar wel vol willen maken."

Succesformule

"Maar ja, dan zou er wel weer een ander regeltje of aanpassing komen om het ons steeds lastiger te maken", relativeert zijn vrouw. Want het zijn geen makkelijke tijden voor de horeca. Voordat de corona roet in het eten gooide, was er het anti rookbeleid, en de 18+ regel voor alcohol waardoor iedereen zijn ID moest kunnen laten zien. "Toch draaiden wij nog steeds lekker hoor", zegt Jan trots. "De succesformule van 't Karrewiel was echt nog niet uitgewerkt: elke vrijdag en zondag een hok vol jeugd, regelmatig live muziek en elke maand een kroegenquiz waar een vaste schare fans aan meedeed: rustige tijden hebben wij eigenlijk nooit gekend."

Altijd aan het werk

Des te vreemder dat men niet bepaald in de rij stond voor de koop van 't Karrewiel en de woning erboven. Misschien durven jonge mensen niet een horecabedrijf te beginnen. "Het is ook heel pittig, het horeca ondernemerschap moet echt in je bloed zitten. Anders hou je het niet vol. Je kan niet parttime kroegeigenaar zijn, of het erbij doen. Als je een eigen café hebt ben je 24/7 aan het werk. Als de kroeg open is sta je achter de toog, is het gesloten dan moet je bestellingen doen, schoonmaken, voorbereidingen treffen voor de aankomende avond, enzovoorts."

Lees verder op pagina 5


De deur gaat definitief sluiten voor 'Abbo's feestcafé'.
'Als horecaondernemer ben je dag en nacht met je werk bezig.'