De deur gaat definitief sluiten van 'Abbo's feestcafé'.
De deur gaat definitief sluiten van 'Abbo's feestcafé'. (Foto: Theo Annes)

Jan en Ingrid stoppen met 't Karrewiel

Vervolg van voorpagina


Op hun vrije maandag hadden de Abbo's dan vaak nog een levendige ruilbeurs van jassen en tassen. "Dan werden we hele maandag door gebeld en bleek men een verkeerde jas te hebben meegenomen, of er was een sporttas vergeten, of een fiets. En állemaal hebben ze een zwarte jas! Ingrid had het er dan maar druk mee haha." Naast jassen ophalen, kwamen er ook met enige regelmaat bloemen terug om sorry te zeggen, een doos Merci, en niet te vergeten de lege kotsemmer retour. Ingrid vertelt dat ze bovendien weleens taxi moest spelen. "Ik heb een aantal keer iemand thuisgebracht die zo dronken was dat ie niet meer op z'n benen kon staan. Dan zet je zo iemand echt niet op straat. Hup achterin, kotsemmer op schoot en gaan. Meestal kwam er dan de volgende dag wel een feestganger met bloemen aan de deur, ik vond dat dan wel weer pittig."

Geen overlast

Het tekent Ingrid, die de sociale rol speelde. Jan was meer van de uitvoering. "Ik was naast barman ook politieman, portier en scheidsrechter!" Jan en Ingrid wilden absoluut voorkomen dat de buurt overlast zou hebben van hun bezoekers. Dus werd onruststokers resoluut de deur gewezen. Her en der geparkeerde fietsen zette Jan weer recht op een rijtje, hij wachtte buiten tot de laatste kroegganger op de fiets naar huis zat, en Ingrid riep boven uit het raam weleens naar mensen die in de steeg stonden dat ze moesten vertrekken. Bovendien was de tent van onder tot boven geïsoleerd. "We hebben altijd een heel goed contact gehad met de buren", vertelt Ingrid trots. "We zijn steeds in gesprek gebleven; heb je ergens last van: meld het ons. Onze naaste buurman zegt altijd: Als je je er niet aan stoort, dan stoort het niet. Oftewel: je weet dat je, als je naast een kroeg woont, in de weekenden wat rumoer hebt op straat. Maar we hebben dat altijd proberen te beperken."

Generatie op generatie

't Karrewiel zal worden gemist, zoveel is duidelijk, zowel bij de jongere als de 'iets oudere' generatie. Jan: "We hebben 28 jaar vol fantastische herinneringen, van kermissen tot de quiz, en van de biljart- en spelletjesavonden, tot de stampvolle avonden met oud & nieuw. kerst en de jubilea. Ik herinner me ons tienjarig bestaan met de Havenzangers, een van de absolute hoogtepunten voor mij. Maar ook de Kermis Vijfkamp die we nieuw leven hebben ingeblazen en die deze zomer voor het achtiende jaar gehouden zou worden, staat in mijn top 10."

De optredens van Paul Vlaar, die altijd zorgde voor rijen voor de deur, een dronken Sinterklaas die met zijn Pieten nog éven een biertje toe kwam doen, alle EK's en WK's die hartstochtelijk werden beleefd, soms middenin de nacht vanwege het tijdsverschil met het organiserende land. "En dan allemaal om dat televisietoestel heen", lacht Jan bij de herinnering. De Après Ski Party, waarna ze nog wekenlang piepschuim tegenkwamen en hetzelfde geldt voor de kilo's zand na de Tropical Party, dat zich in alle hoeken en gaten van 't Karrewiel had verstopt.

Oude doos

Maar de 'gewone' avonden waren het stel net zo lief. "Al die gasten die hier zijn gekomen, soms hele generaties trokken aan de bar voorbij. Dan kregen we de hartelijke groeten 'van m'n moeder' of zag ik bepaalde streken van pa terug in zijn zoon haha. De gezelligheid, de vrolijkheid en de gesprekken, soms heel openhartig. Het gieren van het lachen, de relaties die we zagen ontstaan èn zagen eindigen... we koesteren deze herinneringen!", vertelt Ingrid ontroerd.

Tastbare herinnering vormen de emaillen platen die aan de muren prijken van 't Karrewiel, die krijgen in Broek een mooi plekje aan de schutting, Verder is de meeste inboedel verkocht en wordt binnenkort verdeeld. Ook heeft Ingrid nog dozen vol foto's en straks af en toe gaat ze er vast nog wel even voor zitten. Aan de Dorpsstraat 719 wordt op termijn verbouwd en omgetoverd tot drie appartementen. De buurt is op de hoogte gebracht en vindt het prima en ook het college van B&W staat positief tegenover het plan: 'De herontwikkeling op de plek van ’t Karrewiel past binnen de Langedijker visie: geen grote nieuwbouw meer buiten de bebouwde kom maar zorgvuldige inbreiding op kleine schaal. Het voorliggende plan is hiermee in lijn’, schrijft het college. Concreet is het verbouwingsplan echter nog niet, het is wachten op de laatste handtekeningen. Maar nu het pand eigendom blijft van de Abbo's staat daar op zich geen druk op, het wekt hoogstens ergernis dat ze niet kunnen beginnen met verbouwen.

Half zes eten

Tot die tijd gaan Jan en Ingrid genieten van hun nieuw verworven vrije tijd, waaraan ze al een beetje gewend zijn geraakt door de opgelegde coronasluiting. "Ik had verwacht dat ik er meer moeite mee zou hebben", vertelt Jan. "Maar dat viel alles mee. Ik ga nu mee met de jongens naar hun sportwedstrijden en heb alle tijd om lekker te varen met onze boot."

Ingrid vult aan: "We hoeven ook niet meer strak om half zes te eten omdat Jan de kroeg moet openen, en in het weekend kunnen we nu zelf ergens een biertje gaan drinken. Wat een weelde!"

Ze sluiten af: "Bovenal willen we iedereen onwijs bedanken voor alle prachtige jaren!"