Afbeelding
(Foto: Erik Krul)

Langedijk leeft met corona

LANGEDIJK - Het Corona virus raakt ons allemaal... niemand ontkomt er aan. De dagen zijn opeens veranderd, het leven lijkt stil te staan. Je kunt je kleinkinderen voorlopig niet zien, leuke evenementen worden afgelast en de sport is gestopt. Wat rest is veel thuis zijn en er alleen nog even uit om een boodschapje te doen.

Zij die wel werken verdienen ons respect en bewondering: klaar staan voor de oudere, de patiënt, de kinderen, de klant: het is geweldig. Ben Wansink sprak drie personen die nauwelijks of niet meer op hun werk kunnen zijn en misschien nog thuis van nut kunnen zijn voor de medemens.

De schoolleidster

"In de eerste plaats wil ik een heel groot compliment geven aan de ouders die zich zo positief opstellen, die meedenken en bereid zijn hun kind(eren) thuis te begeleiden!" Lonneke Balder (Sint Pancras) is schoolleidster van streekschool De Regenboog in Stroet en zag zondag 15 maart de bui al hangen: de mededeling die avond betekende ook dat haar school de deuren moest sluiten. Dan gaat de machine draaien: communiceren met de collega's, afspraken maken voor de maandag en contact met het bestuur. Gelukkig is tegenwoordig via de digitale weg het voor scholen zoveel gemakkelijker geworden om een korte lijn met de ouders te hebben. Het begrip van de ouders is enorm en de leerkrachten hebben in de dagen er op volgend hard gewerkt om voor ieder kind een digitaal leerpakket samen te stellen, passend bij de leeftijd en het niveau van dat kind. Lonneke is bijna dagelijks nog even op school te vinden om zaken te regelen en vertelt dat meerdere collega's dat ook doen om instructies op te nemen en een aantal klusjes te doen. 'Ik heb een geweldig team. Samen proberen we het thuisonderwijs zo goed mogelijk vorm te geven op zo'n wijzen dat het te doen is voor de leerling èn de ouders. We richten ons vooral op de kernvakken. De impact die het voor ouders heeft om iedere dag kun kind(eren) thuis te moeten onderwijzen en te begeleiden is enorm. Het schoolwerk gaat door, maar ook de ouders hebben veelal verplichtingen richting werkgever en moeten thuis aan de slag. Wij hopen dat we dit schooljaar goed af kunnen ronden, vooral ook voor de schoolverlaters, want die verdienen een passend afscheid van hun basisschool. We wachten het af. Eerst dit doorstaan met elkaar."

De commercieel manager

"Het is stil op kantoor, van de 150 medewerkers zijn er nog 10 over. De anderen werken thuis en met name het sociale aspect wordt gemist!' Janwillem Swart (Oudkarspel) is commercieel manager bij Nh1816 Verzekeringen en is vandaag voor het eerst thuis aan het werk. Tot nu toe was hij wel nog op zijn post. Iedere dag heeft hij overleg met de directie en het management over de stand van zaken binnen het bedrijf. 'Vandaag, vrijdag, heb ik dat overleg ook gehad, maar dan via de video en dat gaat ook goed.' De thuiszitters hebben een extra monitor meegekregen en met een doorgeschakelde telefoonlijn is het kantoor goed bereikbaar. 'Wij zijn dusdanig gedigitaliseerd en geautomatiseerd dat al het werk door kan gaan. Verzekerden hoeven zicht geen zorgen te maken over bijvorbeeld een schade-uitkering. Blijf in dat geval ook in contact met je adviseur."

Janwillem vindt het desondanks wel behelpen, want, zoals vermeld, het sociale aspect wordt nu echt gemist maar thuis is er ook voor andere zaken te zorgen, zoals de kinderen bijvoorbeeld.

"De collega's die nu thuis werken hebben toegang tot alle bestaande en nieuwe dossiers en zullen zich zeker niet hoeven te vervelen! Wij werken altijd in goed vertrouwen en ik weet zeker dat het werk net zo kwalitatief gedaan wordt als daarvoor. De werkplek, op kantoor of thuis, doet er niet toe! En te zijner tijd zal iedereen weer blij zijn terug te kunnen komen op het kantoor van Nh1816!"

De kok

Vorige week vertelde Ton Horseling over het sluiten van restaurant De Burg. Nieuwsgierig geworden hoe de kok Gudo Rauwhorst dat ervaren heeft, tijd om hem even te bellen.

"Ik ben net terug van een meniscusoperatie en eigenlijk nu pas weer aan het werk. Een paar uur per dag bereid ik nu gerechten voor de traiteur van De Burg en voor het personeel van de Vomar. De hoofd- en nagerechten worden van woensdag tot zaterdag gratis in onze gemeente bezorgd. Het voelt totaal anders en hoop dat dit niet al te lang duurt." Iedere dag worden de producten om de gerechten te maken ingekocht, nu echter op 'minimale basis' zoals Gudo dat noemt. 'Als je gewend bent 5 dagen per week aan het werk te zijn, is de overgang groot. Mijn kinderen vragen me of 'het niet tijd wordt om wat te gaan doen..! Maar dat zal wel binnen meer binnen gezinnen gezegd worden!"