Leerlingen van het Huygens College doen onderzoek.
Leerlingen van het Huygens College doen onderzoek. (Foto: Aangeleverd)

Onderwijsontwikkeling op Huygens College

HEERHUGOWAARD - Het onderwijs op het Huygens College Heerhugowaard is volop in ontwikkeling. Dat gebeurt met nieuwe digitale werkvormen binnen de vakken en door het invoeren van enkele nieuwe vakken.

In het derde leerjaar van de afdeling vmbo-tl is gestart met een nieuw praktijkgericht vak: Technologie & Toepassing (T&T). Bij dit vak krijgen de leerlingen opdrachten om innovatieve oplossingen te bedenken voor bestaande problemen die aangedragen worden door een externe opdrachtgever, bijvoorbeeld een bedrijf in de regio. Hierbij komen ze in aanraking met technologie en het toepassen daarvan. De leerlingen leren hun eindproduct digitaal te ontwerpen. Daarbij moeten ze onderzoek doen, samenwerken, plannen en organiseren. Het ontwerp wordt gemaakt met behulp van een lasersnijder of virtual reality (VR) en daarna gepresenteerd aan de opdrachtgever.

Vakoverstijgend denken

Ook in de bovenbouw van havo en vwo wordt een nieuw vak ontwikkeld. Natuur, Leven en Technologie is een geïntegreerd bètavak, waarbij de samenhang tussen biologie, natuurkunde, fysische geografie, scheikunde en wiskunde centraal staat. Het vak sluit aan op actuele ontwikkelingen in de samenleving, wetenschap en technologie. De leerlingen oefenen belangrijke vaardigheden zoals onderzoek doen, samenwerken, probleemoplossend denken, ontwerpen en presenteren. De vakoverstijgende manier van werken biedt een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs waar steeds meer gevraagd wordt om breed georiënteerde studenten. De inhoud van het nieuwe vak sluit goed aan bij actuele maatschappelijke thema's zoals duurzaamheid en de energieproblematiek. Dit wordt levensecht: de leerlingen gaan regelmatig buiten de school op onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsbezoek.