Kerst 2020: geen borrels of etentjes in de horeca, maar proosten en dineren op afstand.
Kerst 2020: geen borrels of etentjes in de horeca, maar proosten en dineren op afstand. (Foto: AdobeStock)

Lokale horecaondernemers dankbaar voor steun in heftig coronajaar

DIJK EN WAARD – Voor ondernemers is 2020 geen makkelijk jaar. Nu alles (weer) op slot is, proberen ze allemaal met de nodige creativiteit nog een beetje omzet binnen te halen. Maar er zijn maar weinig sectoren zo hard getroffen door de coronacrisis als de horeca. “Iedereen probeert om er nog iets van te maken dit jaar”, vertelt Rik Jonk, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerhugowaard/Langedijk.

Heel wat inwoners genieten deze Kerst van een lokaal besteld diner

“Gelukkig krijgen we van alle kanten steun. Van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, maar zeker ook van de mensen die massaal gebruik hebben gemaakt van de afhaal- en bezorgmogelijkheden. Heel wat inwoners van Heerhugowaard en Langedijk genieten deze Kerst van een diner dat ze hebben besteld bij een plaatselijke eetgelegenheid.”

‘Hou je aan de regels, des te sneller mogen we weer open’

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard vindt dat de horeca onevenredig hard gestraft is door de maatregelen die de Rijksoverheid heeft opgelegd. “Als ik kijk naar de horeca in onze eigen gemeente, dan is dat juist een sector waarin veel geïnvesteerd is om te voldoen aan de eisen van de anderhalvemetersamenleving. Ondernemers hebben geld gestoken in het coronaproof maken van hun zaak en houden zich over het algemeen uitstekend aan de regels, maar worden toch als eerste gedwongen de deuren weer te sluiten. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Zeker omdat maar een klein deel van de besmettingen zijn oorsprong heeft in de horeca.”

Rik Jonk, zelf uitbater van hotel/restaurant Babylon, is het roerend met de burgemeester eens. “We krijgen onterecht de zwarte piet toegespeeld. Terwijl bijvoorbeeld Black Friday wel gewoon door kon gaan. Dat vinden veel horecaondernemers onbegrijpelijk.” Ton Horseling van De Burg, traiteur LEKKERS en Suts dranken uit Langedijk heeft uiteraard ook last van de sluiting, maar wil aan de andere kant geen enkel risico nemen: "Mijn persoonlijke mening is dat we de horeca nog even dicht houden, zeker tot en met februari. Dat klinkt gek misschien, maar laten we alsjeblieft eerst met z’n allen het virus killen zodat we richting de lente weer wat kunnen gaan doen. Als we nu weer te snel opengaan, om dan richting april weer te moeten sluiten... daar hebben we ook niks aan."

Burgemeester Leontien Kompier voelt veel compassie voor de hardwerkende horecaondernemers. "Ik bewonder de ondernemers die met creatieve oplossingen komen om het hoofd boven het water te houden. Regelmatig ben ik met hen in contact, ik wil laten weten dat ik met ze meeleef en achter ze sta." Dat de steun van de overheid en de gemeente soms helaas niet afdoende is, bleek uit het faillissement van Partycentrum Concordia in Noord-Scharwoude. "Ik heb met Michelle gebeld, zij was de uitbater van Concordia. Heel triest dat zij het slachtoffer werd van de crisis."

Maatwerk

Rik Jonk pleit voor een beter onderscheid tussen de verschillende horecazaken aan de hand van de SBI-codes van de Kamer van Koophandel. Maatwerk dus. “Als je dat onderscheid maakt, dan komt de subsidie ook op de juiste plaats en kun je straks gefaseerd horecagelegenheden weer opendoen. Mag je weer open, dan ontvang je minder steungeld. Ook kun je kijken naar het aantal vierkante meters verkoopruimte: heeft het bijvoorbeeld überhaupt zin om voor dertig mensen te heropenen of kun je dan beter nog wat langer dicht blijven? Wij pleiten ervoor te kijken naar de mogelijkheden in plaats van naar de beperkingen.”

Ludieke kerstwens

Om collega's een hart onder de riem te steken, heeft de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland een gezamenlijke ludieke kerstwens opgenomen die via de diverse social mediakanalen te bekijken is. Ook acties als ‘Wees loyaal, koop lokaal' helpen om de moed erin te houden, zegt Rik. "Dat het online bestellen en de bezorg- en afhaalservice zo goed lopen, is natuurlijk een kwestie van gunnen. We doen er alles aan om het contact met de mensen warm te houden. Bij Babylon zijn het bijvoorbeeld onze eigen kelners die de maaltijden aan huis bezorgen." Ton Horseling beaamt het succes van de afhaal- en bezorgservice. "De decembermaand is normaliter één van onze drukste maanden van het jaar, en dat was nu eigenlijk niet anders! Met het restaurant zijn we het Thuis Diner nog verder gaan uitbreiden voor het kerstweekend. Alle gerechten werden elke dag vers bereid en onze gasten konden dat op de dag zelf afhalen. Mede door onze ruime keuze hebben wij een absoluut record bereikt qua bestellingen. Ik vond het vooraf best spannend gezien de hoeveelheden maar we hebben het met onze team super gedaan. Maar onze gasten waren zeer tevreden, gezien de vele hartverwarmende reacties via mails, appjes en reacties op sociale media, dat doet ons uiteraard heel goed.

Ook vinden de heren het ontzettend fijn dat de gemeente heeft uitgesproken dat de horeca haar veel waard is. Jonk: "Elke twee weken is er overleg met burgemeester Blase en ook in Langedijk worden de banden steeds nauwer aangehaald. We verwachten straks weer vol gas te kunnen geven. Daarom wil ik iedereen ook op het hart drukken: houd je alsjeblieft aan de coronaregels. Want alleen dan kunnen de straks de deuren van de horeca weer open en kunnen we de mensen weer in de watten leggen.” Horseling vult aan: "Met de gemeente hebben wij als Horeca Langedijk bijzonder goed contact. We hebben in de afgelopen periode meerdere zoommeetings gehad met mevrouw Kompier en de heer Kamps. De betrokkenheid naar onze bedrijfstak is/ was groot en gemeend."

Ga in 2021 uit eten

Burgemeester Blase onderstreept dat en roept iedereen graag op het geld dat ze dit jaar niet hebben kunnen uitgeven in de horeca, opzij te zetten voor volgend jaar. "Ga in 2021 een paar keer extra uit eten, zo helpen we de horeca er met z'n allen weer bovenop.”