"Het was een bizar jaar", zo omschrijft de burgemeester kort maar krachtig het jaar 2020.
"Het was een bizar jaar", zo omschrijft de burgemeester kort maar krachtig het jaar 2020. (Foto: Theo Annes )

'Trots op de Langedijkers vanwege hun veerkracht en doorzettingsvermogen'

LANGEDIJK - Net als vorig jaar ging het Langedijker Nieuwsblad ook dit jaar weer langs bij burgemeester Leontien Kompier in De Binding, om het afgelopen jaar te bespreken en vooruit te blikken op het jaar dat komen gaat. Was vorig jaar de fusie het belangrijkste thema van dit gesprek, wat daar allemaal voor was gedaan en wat er nog moest gebeuren, dit jaar was dit met stip 'het gedoe rondom corona'.

door marsha bakker

'Zal blij zijn als dit jaar voorbij is'

"Het was een bizar jaar", zo omschrijft de burgemeester kort maar krachtig het jaar 2020.

"Veel mensen hebben dit jaar verliezen gekend. Niet alleen van mensen die zijn overleden aan het coronavirus, wat natuurlijk afschuwelijk is. Maar ook het verlies aan vrijheden waaraan we zo gewend waren."

Familie en vrienden

In Langedijk vinden we familie belangrijk, veel families wonen nog compleet in deze gemeente, maar ook grote vriendengroepen zijn een mooi kenmerk van de dorpen.

Dit jaar konden we niet zomaar meer bij elkaar op bezoek, moesten gezellige avondjes worden afgezegd. Verjaardagen werden in blokken of helemaal niet meer gevierd en alle leuke dingen van het leven, zoals uit eten, een drankje op het terras, met je vrienden naar het café of met z'n alleen naar festivals als Indian Summer, gingen in de koelkast.

"Steeds als we dachten: nu is het einde in zicht, kwam er weer een tegenvaller aan, in de vorm van stijgende coronacijfers met de huidige lockdown als trieste consequentie."

Privé

Voordat de coronapandemie losbrak was 2020 eigenlijk een prima jaar. "De ambtelijke fusie verliep redelijk soepel, er was een mooie naam gekozen, waar we een boeiende campagne voor hebben gevoerd en onze medewerkers raken steeds meer gewend aan de werkorganisatie Dijk en Waard. So far so good. Totdat de nieuwsberichten over de vele besmettingen ook Langedijk bereikten en de eerste coronazieken hier een feit werden. In mijn privéleven kreeg ik ook te maken met verlies, in april is mijn moeder overleden. Een erg verdrietige tijd, waardoor ik even van de radar was verdwenen en mijn wethouders - overigens op uitstekende wijze - hebben waargenomen."

Lees verder op pagina 3