'Blijf gezond en ik hoop u snel weer te ontmoeten!'
'Blijf gezond en ik hoop u snel weer te ontmoeten!' (Foto: Theo Annes)

Burgemeester Kompier blikt terug op bizar 2020

vervolg van voorpagina


Gelukkig zijn er ook mooie dingen gebeurd dit jaar, waardoor we niet alléén maar met een rotgevoel terugkijken.

Veerkracht

"Ik vind de veerkracht van de Langedijkers prijzenswaardig, en dan met name van de ondernemers die er steeds het beste van hebben gemaakt. De horeca met hun afhaal- en bezorgservice, de middenstanders die hun best deden om creatief om te gaan met de restricties. Ik heb veel contact gehad met de diverse ondernemers, vond het belangrijk om in contact te blijven, ook al kon ik niet altijd direct iets betekenen. Dat geldt ook voor de verzorgingshuizen. Ik heb gezien en gehoord hoe hard daar is gewerkt en nog steeds wordt gewerkt, om zieken, gehandicapten en ouderen te blijven verzorgen zoals ze gewend zijn en nodig is, ook al moest dat met mondkapjes en alle maatregelen van dien. Ik geef het ze te doen hoor, chapeau. Ik heb gezien hoe er acties zijn georganiseerd, voor de Voedselbank, muziek op straat voor de verpleeghuizen en mensen die andere mensen belangeloos hielpen."

'Veerkracht van de Langedijkers is prijzenswaardig'

"Maar ook de mensen zoals jij en ik, die geen hand meer mochten schudden, niet naar hun werk, de sportschool en de kapper konden en hun kinderen thuis onderwijs moesten geven. Ik zag bij mijn dochter dat dat niet makkelijk was. 'Jij mag tenminste lekker naar kantoor', zei ze dan tegen me. Ik heb medelijden met de jongeren die in een heel belangrijke levensfase op afstand examen moesten doen zonder feestje achteraf, en niet met grote groepen bij elkaar mochten kruipen terwijl je dat natuurlijk het liefste doet als je 16, 17 of 25 bent. Maar ook zij maken er het beste van, wat dat betreft hebben de Langedijkers echt de juiste mentaliteit.

Weinig boetes

Opstandjes of rottigheid op straat is hier niet of nauwelijks geweest. De BOA's en politie hebben weinig boetes hoeven uitdelen. Ook al is de frustratie en machteloosheid soms voelbaar aanwezig, en dat mag natuurlijk worden geuit. Ik heb het ook gezien op 11 november, waarop bijna iedereen begreep waarom het even niet anders kon, en zich er ook aan hield. Ik hoop dan ook dat de Oudjaarsviering bij ons geen excessen zal kennen. Ik ga er zelfs vanuit."

Latten

Privé had de crisis als voordeel dat haar man nu ook in Sint Pancras woont, en ze niet langer hoeven te latten. "Hoewel dat best even wennen was hoor", lacht de burgemeester, "is het nu toch wel erg fijn om thuis te komen in een warm huis, samen te eten en 's avonds op de bank te kruipen." Het nadeel van altijd 'aan' staan als je thuiswerkt kent mevrouw Kompier niet. "Als burgemeester sta je sowieso altijd 24/7 aan, wat dat betreft ben ik wel wat gewend!"

Wens

Het jaar 2020 zit er als u dit leest (zo goed als) op, laat 2021 maar komen! De burgemeester sluit af met een wens voor alle Langedijkers:

"Ik hoop voor iedereen dat we in 2021 stukje bij beetje onze vrijheid weer terug zullen krijgen. Blijf gezond en ik hoop u snel weer te ontmoeten!"