Als het aan 'juf' Ingrid ligt, dan werkt ze nog jaren in het kleuteronderwijs.
Als het aan 'juf' Ingrid ligt, dan werkt ze nog jaren in het kleuteronderwijs. (Foto: aangeleverd)

Juf Ingrid al 45 jaar helemaal op haar plek tussen de kleuters

LANGEDIJK - Juf Ingrid heeft zoveel verhalen verzameld in die 45 jaar als leerkracht dat ze er wel een boek over kan schrijven. Zoveel kinderen heeft ze in de klas gehad, inmiddels hele gezinnen en van verschillende generaties. Veranderingen meegemaakt die in die jaren zijn doorgevoerd, terwijl dezelfde veranderingen later gewoon weer terugkwamen. "Behalve lesgeven in coronatijd, die hadden we nog niet gehad."

door Marsha Bakker

Van de oude stempel maar met oog voor het kind van nu

Ingrid van Gelderen is van de oude stempel. Zij heeft nog de KLOS gedaan, de opleiding die specifiek opleidde tot kleuterleidster oftewel leerkracht aan 4-5(6) jarigen. "Dat was een gedegen opleiding waarin we leerden om rekening te houden met de belevingswereld van deze leeftijd, en hoe om te gaan met de soms grote verschillen die er nog zijn tussen kleuters, zowel qua niveau als op sociaal emotioneel gebied. Bij deze leeftijd zie je heel erg dat kinderen of al heel ver zijn in sociale ontwikkeling en heel goed samen kunnen spelen, terwijl anderen weer al kunnen lezen of zelfstandig een werkje doen. Ik vind dat fascinerend, altijd al gevonden en zou niet anders willen zijn dan kleuterjuf. Het is een heerlijk beroep."

Ze startte ooit op De Basseroet, toen alle kernen nog een aparte kleuterschool hadden. Daarna werkte juf Ingrid op De Kloet en De Kroosduiker. Toen de nieuwsbouw zijn intrede deed in Noord-Scharwoude en er een grote school werd gebouwd, werd ze overgeplaatst naar De Wijde Veert. En daar werkt ze vandaag nog steeds. Altijd als kleuterjuf. Er was ooit een uitstapje naar groep 3/4, maar dat was voor Ingrid 'te schools'. "Dan moesten de kinderen bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen voor de kerstvakantie, met de nadruk op moeten. Zitten op je billen, stil zijn en zo zelfstandig mogelijk met het werkboekje aan de slag waren belangrijkere vaardigheden dan ontdekkend leren. Terwijl ik zo graag met ze naar buiten ga, ze dingen leer door te ontdekken, te laten ervaren." Andersom heeft ze absoluut begrip voor leerkrachten die nooit voor groep 1/2 zouden willen staan en al vlekken in hun nek krijgen bij de gedachte aan dertig gillende, rennende kleuters met snottebellen, woede aanvallen en op zijn tijd een 'ongelukje'. "Tja, het is een roeping", zegt Ingrid blij. En voorlopig blijft ze dit ook gewoon volhouden, tot aan haar pensioen, over een jaar of drie.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding