Afbeelding
(Foto: )

Nachtelijke fietstocht door Langedijk

LANGEDIJK - Normaliter organiseert Langedijk4GlobalGoals in de nacht dat de zomertijd overgaat naar de wintertijd, een vaartocht door, en een wandeling langs het Oosterdelgebied.

Dit jaar gaan die activiteiten niet door vanwege corona. Het alternatief is een fietstocht op 24 oktober door en langs Langedijk waarin we op zoek gaan naar lichtvervuiling en lichthinder."

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door kunstlicht. Lichthinder is de overlast die mensen en dieren hiervan ondervinden. Beide hebben gevolgen voor de natuur en kosten energie. Reden om daar eens kritisch naar te kijken. Overvloedige verlichting in de nacht veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de glastuinbouw, kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Naast de overlast kost het ook geld vanwege de verspilling van energie.

Langedijk4GlobalGoals is benieuwd welke lichtbronnen er in de nachtelijke uren in en rond Langedijk te zien zijn. Ze fietsen door diverse wijken in Langedijk en langs het industrieterrein van Heerhugowaard. U kunt zich helaas niet meer aanmelden.