Patient krijgt spoedbehandeling van de tandarts.
Patient krijgt spoedbehandeling van de tandarts. (Foto: mmeihuizen)

Wel hulp door tandarts bij spoedklachten

ALKMAAR - Tandartsen hebben een contactberoep en velen daarvan hebben hun praktijk gesloten in verband met het coronavirus. Mondhygiënisten kunnen hun werk niet doen en de beugelbehandelingen bij orthodontisten zijn uitgesteld. Maar wat nu als patiënten kiespijn hebben? Die kunnen toch niet tot eind april wachten om behandeld te worden? Dental Care Alkmaar probeert in deze moeilijke tijd open te blijven. Het is een nieuwe praktijk waar in principe iedereen welkom is, ook patiënten die niet bij hun eigen tandarts terecht kunnen.

Donderdag 2 april kwamen alle mondzorgkoepels, onder andere het KNMT om de tafel om te pleiten voor een noodpakket met specifieke steunmaatregelen voor de mondzorg. Dental Care heeft het extra zwaar, want de praktijk was nog maar net geopend op de nieuwe locatie aan de Bannewaard in Alkmaar. Baliemedewerksters Naomi: "We willen voor spoedgevallen openblijven. We houden nauw contact met de KNMT. Zij informeren ons zorgvuldig over de stand van zaken binnen onze beroepsgroep en natuurlijk hebben zelf ook extra maatregelen genomen om het voor de patiënten en ons team veilig te houden. We dragen grotere mondkapjes, hebben minder stoelen in de wachtruimte en de tijdschriften zijn weggehaald. Er staan overal alcoholpompjes. Onze patiënten zijn zich heel bewust van de situatie en nemen alle richtlijnen in acht. We vermijden elk niet noodzakelijk contact met elkaar."

Het is een enorme opgave om patiënten veilig te behandelen. "Ze kunnen koorts hebben, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat ze dan besmet zijn met het coronavirus. Van kiespijn kan iemand behoorlijk ziek worden en verhoging krijgen", aldus Naomi.

Dental Care Alkmaar is bezorgd. "We werken echt met hart en ziel voor onze patiënten, het doet daarom echt pijn aan ons hart. Voor mensen met suikerziekte of bijvoorbeeld ontstoken tandvlees is het een nog grotere strop. Zij zijn een risicogroep en hebben echt onze zorg hard nodig.

Doorvragen aan de telefoon

"Het is dus voor ons belangrijk om vooraf door te vragen aan de telefoon welke klachten er zijn", legt Naomi uit. "Vinden we het twijfelachtig, dan verwijzen we direct door naar de coronakliniek, die mondzorg verleent aan patiënten waarbij wij vermoeden dat ze COVID-19 klachten kunnen hebben.

Dental Care Alkmaar is gevestigd aan Bannewaard 88 in Alkmaar. Tel.: 072 512 59 40. www.dentalcarealkmaar.nl

Patiënt krijgt behandeling door tandarts.
Patiëntje met kiespijn krijgt een behandeling van de tandarts.