In restaurant Turfmarkt worden maaltijden voor Prakkie072 gemaakt.
In restaurant Turfmarkt worden maaltijden voor Prakkie072 gemaakt. (Foto: Vincent de Vries)

Alkmaarse ondernemers steunen Prakkie072

ALKMAAR - Wie het financieel zwaar heeft - door schulden, echtscheiding of werkloosheid - kan een beroep doen op Stichting Prakkie 072 die mensen uit de regio Alkmaar steunt. Door de tijdelijke sluiting van de voedselbank is het voor deze minima in coronatijden extra lastig om aan etenswaren te komen, maar twee lokale ondernemers bieden de helpende hand.

De koks maken met de ingrediënten heerlijke maaltijden

Rick van supermarkt Spar aan de Kleine Vondelstraat levert verse ingrediënten aan Jasper van restaurant Turfmarkt. Die maakt er verse maaltijden van. Silvia Bos van Prakkie072 verdeelt die vervolgens onder de leden van de besloten Facebookgroep Prakkie072/Blije mensen072. "De Spar levert drie maal per week verse ingrediënten. De koks van restaurant Turfmarkt maken daar heerlijke maaltijden van. Die worden verpakt in plastic bakjes en bij mij afgeleverd. Het is elke keer een ander menu, de samenstelling hangt af van het aanbod. De maaltijden variëren van stamppotten, aardappelen, groente en vlees tot een pastamaaltijd of een nasi- of bamischotel. De verdeling gaat via de besloten groep op Facebook. Het aanbod valt in goede aarde: Een van de afnemers liet weten dat haar twee kinderen ‘graag weer uit eten wilden’. Zij mochten namelijk de maaltijden in de magnetron stoppen. Dat is voor hen ‘uit eten gaan’.”

Paasontbijt

Naast de verse maaltijden van de supermarkt en het restaurant, kreeg de stichting recent een mooie gift van leerlingen van het Horizon College in Alkmaar om tien gezinnen te verrassen met een paasontbijt. “Dat willen we graag aankleden, daarom doe ik een oproep aan de lezers: als je paasspullen overhebt, wil je die dan aan ons geven zodat we een mooi aangekleed ontbijt kunnen verzorgen? Daarnaast is er altijd plaats voor donateurs, distributeurs en leveranciers, ook na Pasen zijn wij blij met wat over is. Verder is er momenteel behoefte aan houdbare waren als blikgroente, soep of vruchten in blik, thee en tandpasta of knakworstjes. Het is een feest voor kinderen als ze knakworstjes aan spaghetti rijgen en dat dan koken.”

Steun is hard nodig.

Uiteraard is Silvia ‘ontzettend blij’ met het aanbod van de supermarkt en het restaurant. Toch kan ze nog meer steun gebruiken. Daarom stuurt ze het Ministerie van Defensie een verzoek of zij voedselpakketten kan krijgen als een oefening uitvalt. Die steun is hard nodig, want haar stichting krijgt geen subsidie. Alle kosten betaalt ze uit eigen zak; een subsidie bleek niet mogelijk omdat de gemeente de lokale voedselbank al steunt. Daarom richten wij ons tot lokale ondernemers met de vraag of zij ons willen helpen. Een gift mag ook, voor info of contact kijk op www.stichtingprakkie072.nl.”