Ellis Jonker.
Ellis Jonker. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

'Een hospice besturen is de mooiste baan die er is'

ALKMAAR - "Het mooiste van werken in een hospice zijn de bijzondere ervaringen en verhalen van gasten en hun naasten in de laatste periode van hun leven. Meer dan 1500 gasten in bijna 20 jaar, die je raken, die maken dat heel veel dingen maar relatief zijn. Mijn drijfveren zijn altijd de gast, naaste, personeel en vrijwilligers geweest en het opbouwen van vertrouwen dat we in het hospice er met elkaar zijn met maar één doel: het zo goed mogelijk zorgen in lichamelijk, geestelijk, sociaal en spiritueel opzicht voor de gast en zijn naaste."


'Palliatieve zorg heeft altijd al mijn interesse gehad'

Aan het woord is Ellis Jonker (1958), directeur en bestuurder van Hospice Alkmaar. Aanstaande dinsdag gaat ze met prepensioen, na bijna 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de hospice. In eerste instantie als zorgmanager en vanaf 2007 als directeur. Aan het einde van haar carrière blikt ze terug op wat ze noemt 'de mooiste baan die er is'. "Het was in het begin pionieren en zorgen voor voldoende financiën en draagvlak in de samenleving, later het professionaliseren met behoud van het unieke karakter van een hospice, kleinschalig en huiselijk. Tel daarbij op dat je ondanks de grootte toch moet voldoen aan alle wettelijke eisen van gemeente en overheid en je kunt concluderen dat je van heel veel dingen iets moet weten en ook nog veel moet kunnen. Van Legionella-controle tot opgeleid persoon brandmeldinstallaties, van personeelszaken tot PR van financiën tot organisatie van de gezondheidszorg. Je moet een groot netwerk opbouwen en goodwill kweken om het te starten en nog belangrijker om het te laten voortbestaan. Dat is toch gewéldig?"

Op de vraag wat het werken in een hospice doet met een mens, zegt Ellis: "Relativeren van al het materiële dat is het beste wat het met mij heeft gedaan. Uiteindelijk gaat het aan het einde van je leven (en eigenlijk niet alleen dan) over vriendschap, liefde, familie, nabijheid. Het leert je 'sorry' te zeggen en mensen te vergeven en niet te blijven lopen met zaken die een verwijdering kunnen opleveren die niet in verhouding staan tot het gebeurde."

Lees verder pagina 7.


Afbeelding