Afbeelding
(Foto: vincentdevries.nl)

'Hospice besturen de mooiste baan die er is'

Vervolg van de voorpagina.

Ze vervolgt: " Het raakt ook aan je eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Door hier te werken ben ik niet meer bang voor de dood, ook al weet je nooit wat het met je doet als je er zelf voor staat. Ik heb mijn schoonmoeder en vader in dit hospice mogen ondersteunen in hun laatste fase en dat leert je weer anders naar naasten te kijken. Ik heb geleerd dat ik een doorzetter ben, aardig flexibel en goed in het enthousiasmeren van mensen om iets voor het hospice te betekenen."

Corona

In deze tijden van Corona gelden uiteraard ook in het hospice de RIVM-regels. Ellis: "Bezoek is toegestaan, maar één persoon per keer en met een maximum van drie per dag. Rondom het overlijden mogen er twee personen aanwezig zijn, maar ook weer tot een maximum van drie per dag. Dus iets ruimer dan de verpleeg- en verzorgingshuizen maar heel moeilijk voor naasten en de medewerkers. We willen het zo graag doen zoals we het altijd doen met veel aandacht en zorg. Door de beperkingen kunnen we dat nu niet doen zoals we zouden willen.”

Ellis Jonker ziet de toekomst voor Hospice Alkmaar en 'tHuis Lioba vol vertrouwen tegemoet. "De palliatieve zorg heeft een vaste plek in de zorg verworven, maar er moet nog veel ontwikkeld en onderzocht worden om de kennis op dit gebied te vergroten en om ook de financiering eenduidig en ruimhartig te organiseren. Hospice Alkmaar en ‘tHuis Lioba kunnen in de breedte nog groeien en ook toegankelijk worden voor andere doelgroepen zoals bijvoorbeeld mensen met dementie, psychiatrische klachten of orgaanfalen."

Stokje overdragen

"Natuurlijk ga ik het hospice missen en mijn medewerkers en zal het vreemd zijn om van een vierdaagse werkweek naar nul te gaan. Maar ik ben op mijn 18e begonnen aan mijn opleiding tot verpleegkundige en heb altijd naast de zorg voor mijn gezin gewerkt, dus nu na 44 jaar is het een goed moment om het stokje over te dragen. Hospice Alkmaar en ‘tHuis Lioba hebben een goede naam, zijn stabiel, financieel gezond en hebben een prachtig kapitaal aan medewerkers en vrijwilligers. Dat alles draag ik met vertrouwen over."

Vallen en opstaan

Gepassioneerd vervolgt ze: "De verhalen van alle gasten zitten in mijn hoofd en hart en zullen zijn plek gaan vinden de komende tijd. Ik heb een fantastische baan gehad en met vallen en opstaan heb ik geleerd het hospice te besturen. En ik denk dat het gelukt is. Ik kijk terug met veel trots, warmte en het gevoel dat het voor mij nu na 20 jaar rond is. Wij zijn in december 2019 verhuisd naar Friesland en daar hebben we een heerlijk huis met een flinke tuin waar ik me helemaal in uit kan leven. Ik ben gek op lezen, het opknappen van oude meubeltjes, interieur stylen en werken met bloemen. Ik ga starten met een lange afstand wandelpad in Friesland, het St. Odolphus pad van 260 km. En naast het oppassen één dag in de week wat ik toch al deed wil ik ook graag meer tijd besteden aan mijn man, kinderen en kleinkinderen."

Hospice de Horizon

"Voor mijn afscheid heb ik geen cadeaus gevraagd maar een donatie voor het in 2016 geopende Hospice de Horizon in Paramaribo, Suriname. Ik heb al een mooie gift ontvangen vanuit het hospice en ga als het weer kan naar Suriname om het te overhandigen en waar mogelijk wat van mijn kennis delen aldaar. En verder... een lege agenda, zelf mijn tijd bepalen en uitrusten."