Stadsdichter Joris Brussel
Stadsdichter Joris Brussel (Foto: aangeleverd)

Stadsdichter over standbeeld Truus Wijsmuller

ALKMAAR - De Alkmaarse Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door op Mient 14, de huidige Foodbar 1480. Ze was praktisch van aard en strijdlustig als het erop aan kwam. Dat blijkt uit haar moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog en juist ook in de jaren daarvoor.

In die tijd redde zij de levens van duizenden vluchtende kinderen, uit diverse Europese landen met name van Joodse komaf. Dit deed zij eerst kleinschalig door een veilig onderduikadres te regelen. Later organiseerde ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’, dat op de sokkel is te lezen. Ook na de oorlog zette zij zich in voor kinderhulp, vooral in Suriname. Haar heldendaden bleven lang onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend.

Nu is in onze gemeente een straat naar haar vernoemd en wordt zij geëerd met een groot standbeeld. De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.

TROTS OP TANTE TRUUS


Dwars door landen, steden en tijden heeft Truus Wijsmuller in de woorden van Amsterdamse wethouder J. Tabak: “Een onverwoestbare liefde voor allen die lijden’’.Nu omstreden standbeelden omvallen en geschiedenis herschreven wordt, is herinnering aan Truus via een beeld broodnodig voor de beeldvorming over het Kindertransport waarmee zij duizenden kinderen redde zonder oordeel over afkomst, huidskleur, geloof of kerk was ze volgens de geschiedboeken zelfs de Gestapo te sterk. Als symbool voor maatschappelijke powervrouwen is ze na verschillende omwegen opnieuw tot beeld gehouwen zodat we haar moed en kracht blijven onthouden.Met haar komst naar de Gewelfde Stenenbrug is tante Truus terug in haar geboortestad omgeven door kinderen, 28 in totaal het getal dat in de Joodse cultuur centraal staat voor veilig, thuis en kracht de waarden die Truus Wijsmuller voor tienduizenden kinderen samenbracht.



Joris Brussel© - Stadsdichter van Alkmaar