De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met die vanmorgen woedde in de Singelgarage in Alkmaar.
De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met die vanmorgen woedde in de Singelgarage in Alkmaar. (Foto: NH Nieuws)

Hevige brand Singelgarage

ALKMAAR - In de ondergrondse Singelgarage woedde woensdagochtend 1 juli een hevige brand. Met veel hulp van korpsen uit de omgeving werd even na 11.30 uur het sein 'brand meester' gegeven. De politie hield later die ochtend een verdachte aan en tijdens het drukken van deze krant werd nog onderzocht of hij iets met de brand te maken heeft.

Even na 11.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven

Verder is de politie op zoek naar een belangrijke getuige, die rond 6.15 uur met zijn auto de parkeergarage uitreed. Zo'n tien minuten later werd de brand voor het eerst gemeld. Uiteindelijk hebben er maar twee auto's echt gebrand, maar alle voertuigen op die etage hebben last van brand-, rook- en restschade. Hoe de brand precies is ontstaan was tijdens het drukken van deze krant nog onduidelijk."

'Nul zicht'

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de brandweer 'nul zicht' had. Om een beter zicht te krijgen, werden speciale ventilatoren naar binnen gebracht. Ook is een blusrobot ingezet die bij grote hitte kan blussen. Vanuit Den Haag werd een speciale bluseenheid gestuurd. Er waren geregeld ontploffingen te horen van banden die knapten omdat ze te heet geworden waren. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers. Omwonenden kregen een NL-Alert met het advies ramen en deuren te sluiten als ze last hadden van de rook. Over de schade is nog niets bekend. Normaal gesproken staan er rond 06.30 uur zo'n 150 auto's in de garage.

Geen instortingsgevaar

De Veiligheidsregio laat weten dat er ondanks de duur van de brand er geen acuut instortingsgevaar is. Wat de exacte schade aan het gebouw is, wordt nu onderzocht.