Hannah van Wieringen wint Cultuurprijs Letteren.
Hannah van Wieringen wint Cultuurprijs Letteren. ((Foto: aangeleverd))

Hannah van Wieringen wint Cultuurprijs Letteren

ALKMAAR/HEILOO – ‘Hannah van Wieringen kan met weinig woorden grote gedachtesprongen maken. Haar werk levert de jury verwondering op - verwondering en bewondering over het lef waarmee ze de ‘regels’ van het schone schrijven aan haar laars lapt. Wat een talent, wat een fantastische, verrassende leesavonturen.’ Met die woorden kende Geert ten Dam, die juryvoorzitter Hans Romeyn vanwege een verkoudheid verving, gistermiddag de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren - 2.500 euro - toe aan de in Amsterdam wonende schrijfster. Haar bekroonde prozadebuut ‘De kermis van Gravezuid’ speelt zich af in Driehuizen waar van Wieringen opgroeide.

Schrijfsters Bette Adriaanse en Renske Jonkman maakten ook kans op de prijs. Als gevolg van de jongste coronamaatregelen mochten slechts 30 mensen de uitreiking in Cultuurkoepel Heiloo bijwonen. Deze was wel via een livestream te volgen.

Podiumkunsten

Zondag 22 november is de bekendmaking en uitreiking van de Cultuurprijs Podiumkunsten in Theater de Vest in Alkmaar. Genomineerd in deze categorie zijn Tom Trago, Edsart Udo de Haes en Thijs Prein. Sterre van Boxtel ontvangt die middag de Rabobank Jong Talentprijs. Ook wordt dan bekendgemaakt wie van de genomineerden uit alle categorieën de Alkmaarsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Aanmelden is verplicht via www.victoriefondscultuurprijs.nl. Elke twee jaar kent de stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie categorieprijzen toe aan beeldend kunstenaars, auteurs en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar.