Joyce Mol - Adem Expert & eigenaresse van Mind Events Factory.
Joyce Mol - Adem Expert & eigenaresse van Mind Events Factory. (Foto: aangeleverd)

80% van de mensen haalt niet goed adem

ALKMAAR - Bewust ademhalen, het gros van de mensen weet niet hoe ze natuurlijk adem moeten halen. Wist je dat niet goed ademhalen kan leiden tot pijn in het lichaam? Zoals blessures, pijn op de borst of rug en bekkenklachten? Onbewust je adem inhouden als je druk bezig bent. Mensen ervaren veel stress en soms ook onbewust. Ze hebben het gevoel altijd maar tijd tekort te hebben en zijn veel in het hoofd bezig. Een goed voorbeeld daarvan is, dat als je achter je computer zit of geconcentreerd bezig bent, je onbewust de ademhaling ophoudt.

Niet goed ademhalen kan leiden tot pijn in het lichaam

Door altijd maar door te gaan en weinig pauzes te nemen, wil het brein sneller dan het lichaam kan bijbenen. De ademhaling is een reactie op het brein, waardoor de ademhalingstopt. Het lichaam krijgt dan geen zuurstof meer. Het bindweefsel en de spieren hebben zuurstof nodig om flexibel te blijven. Niet goed doorademen leidt tot stijve spieren en pijn in het lichaam. Niet goed ademen leidt tot pijn in het lichaam en slaapproblemen. Door de situatie waar mensen in zitten, zoals (onbewust) stress op het werk, angst doorCOVID-19, kan de ademhaling van slag raken.

Drie tips

3 tips van een ademexpert Joyce Mol, eigenaresse Mind Events Factory & Ademexpert: 'Tip 1: Een goede eerste stap om de ademhaling weer terug te brengen naar de natuurlijke ademhaling is om bijvoorbeeld elke dag 10 minuten bewust de tijd nemen om te rusten. Zoals een wandeling maken, rustig zitten en weer naar je buik ademen. Tip 2:Het is heel belangrijk om, om de 45 minuten pauze te nemen. Door even om je heen te kijken, naar het toilet te gaan of een rondje te lopen buiten, breng je op een natuurlijke wijze de ademhaling weer terug. Tip 3: Sporten en yoga is een perfecte manier om de ademhaling weer terug te brengen naar de natuurlijke manier. Vooral yin yoga en yoga nidra bieden uitkomst, omdat deze methodes het zenuwstelsel kalmeren. Ademwerk en yoga biedt uitkomst bij mentale en lichamelijke klachten. ‘Kom het eens ervaren!’


Joyce Mol - Adem Expert & eigenaresse van Mind Events Factory. Kijk voor meer informatie op www.mindeventsfactory.com.