Bibliotheek Kennemerwaard en Hogeschool iPabo in Alkmaar gaan samenwerken.
Bibliotheek Kennemerwaard en Hogeschool iPabo in Alkmaar gaan samenwerken. (Foto: aangeleverd)

Bibliotheek op School naar iPabo

ALKMAAR - Bibliotheek Kennemerwaard en Hogeschool iPabo in Alkmaar gaan samenwerken. De Bibliotheek op School (dBos) is inmiddels in het basisonderwijs behoorlijk ingeburgerd, maar breidt nu uit naar de iPabo.

Bibliotheek Kennemerwaard en iPabo vinden dat toekomstige leerkrachten goed geïnformeerd moeten zijn over de samenwerking tussen school en Bibliotheek met als doel het leesplezier van basisschoolleerlingen zoveel mogelijk te kunnen bevorderen. De onderdelen jeugdliteratuur en leesbevordering maken al deel uit van het curriculum van de iPabo. Vanaf dit studiejaar zal daar nog meer op worden ingezet vanuit het samenwerkingsverband.

Uit recente nationale en internationale onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen en jongeren steeds minder lezen en ook weinig leesplezier ervaren. De Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur hebben daarom een Leesoffensief gepubliceerd. Daarin wordt benadrukt dat verschillende instellingen samen moeten werken om kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen. De Bibliotheek Kennemerwaard en de Hogeschool iPabo willen gezamenlijk de speerpunten uit het Leesoffensief extra aandacht geven, zodat toekomstige leerkrachten weten hoe zij kinderen kunnen helpen meer plezier in lezen te krijgen en taalvaardiger te worden.