Afbeelding
(Foto: )

Nicolaas Witsen in Alkmaar

In de omgevingsvisie 2040 die de gemeente Alkmaar heeft opgesteld staan ambities omschreven voor toekomstige woningbouw. Een citaat uit de visie is: ‘Kantoorlocaties en bedrijfsterreinen worden getransformeerd tot eigentijdse stedelijke leefomgevingen langs het kanaal en vormen de opmaat naar de stad.’

Op de kaart van Drebbel zijn aan het Zeglis kleine scheepswerven te ontdekken. Veel later, na voltooiing van het Noordhollands Kanaal, bevonden zich op het Veneetse Eiland nog twee scheepswerven: de scheepswerf 'Nicolaas Witsen' van de firma Stoel en de scheepswerf ’t Hondsbosch.' De werf van Witsen is later verplaatst naar Oudorp.

Op termijn zal ook het nautisch centrum Nicolaas Witsen onze stad gaan verlaten. Reden om op deze plek uit te leggen waarom deze scheepswerf van de firma Stoel de naam van een Amsterdamse burgemeester heeft gekregen.



Nicolaas Witsen (1641-1717) was een veelzijdig man: een cartograaf, verzamelaar, schrijver en diplomaat. Tussen 1682 en 1706 was hij maar liefst dertien keer burgemeester van Amsterdam en vanaf 1693 bewindhebber van de VOC. Daarnaast was hij gedeputeerde ter Staten-Generaal. Witsen was (sinds 1689) lid van de Royal Society en een bevlogen liefhebber van wetenschap.

In 1664 en 1665 reisde Nicolaes door Rusland. Witsen constateerde in zijn dagboek dat niemand zich daar met kunst of wetenschap bezighield. Door zijn reis correspondeerde hij met de Russische tsaar Peter de Grote, wat leidde tot de bestelling van oorlogsschepen bij Amsterdamse werven.


Hij raadde de tsaar aan de handel met Perzië via de Kaspische Zee te laten verlopen en de handel met China via Siberië.


Nicolaes Witsen schreef tevens een standaardwerk scheepsbouw: ‘Aeloude en hedendaegsche Scheepsbouw en Bestier’.

Feyko Alkema, HVA