Afbeelding
Sloop Dominicuskerk 16 juli 1985. Foto Berend Ulrich, collectie RAA.

Is het zo prijs met Bloemwijk?

Alkmaar wint wel eens prijzen, en soms niet, en dat is dan maar goed ook. In aanvang van dit jaar namelijk bleek de in 1972 gesloopte ‘Koninginnekerk’ in Rotterdam de dubieuze eer de verkiezing van ‘Mooist gesloopte kerk van Nederland’ te winnen. Hoe zit dit?

Deze verkiezing van het Nederlands Dagblad in aanvang van dit jaar waardeerde de in 1972 gesloopte Koninginnekerk in Rotterdam als winnaar, als tweede eindigde de Sint-Michaëlskerk in Zwolle en als derde de Maria Magdalenakerk in Amsterdam.

De sloop van onze Sint Dominicuskerk scoorde de 16de plaats van de in totaal 58 genomineerde godshuizen. De kerk is in 1860 gebouwd op een krappe vierkante kavel, tussen de Laat en de Breedstraat. De toren vormde het hoogste punt in Alkmaar. Een stedenbouwkundige topprestatie van architect Pierre Cuypers.

In 1973 werd de kerk aangewezen tot ‘voorlopig’ Rijksmonument. Een serieus plan voor herbestemming werd helaas niet gemaakt. Door de toenemende ontkerkelijking was de kerk ook sinds 1974 niet meer in gebruik. De bouwvalligheid was waarschijnlijk de reden dat men in 1985 besloot tot de sloop. Het kleine klokkentorentje is eenzaam aan de Laat achtergebleven.

Slopen is wel een heel grondige manier van afscheid nemen. Dat was ook recent goed te merken uit de reacties van de bewoners op de sloopplannen in Bloemwijk. Onbegrip en verdriet alom. Acties werden gevoerd. Toch gaat de sloop waarschijnlijk binnenkort door, zodat de bouw van een nieuwe buurt kan beginnen.

Conclusie: gaan we hiermee over zoveel jaar een prijs winnen..? Met hoeveel spijt zullen we dan hierop terugkijken?


Netty Bleichrodt-Vegter,
HVA