Wim Andriessen (M) in 1981 in gesprek met Jan Hein Donner (L) en Lexs Jongsma (R).
Wim Andriessen (M) in 1981 in gesprek met Jan Hein Donner (L) en Lexs Jongsma (R). (Foto: familie-archief Andriessen)

Boek over Alkmaarse schaker Wim Andriessen

ALKMAAR – Hij bezit zelf zo’n 2500 schaakboeken en vond het tijd om nu maar eens zelf een boek over schaken te schrijven. Niet over (groot-)meesters, maar over iemand die tot de subtop van het schaken behoorde. De Alkmaarder Marten Coerts koos voor het wel en wee van zijn op 14 mei 2017 overleden schaakvriend Wim Andriessen.

Alkmaarder Marten Coerts schrijft over zijn overleden schaakvriend

Door Bob de Mon

In de schaakwereld is de naam Wim Andriessen een begrip. Niet zozeer om prestaties op het bord met de 64 velden - hij behoorde tot de subtop - dan wel om het feit dat hij vanuit de Alkmaarse Rochdalestraat uitgever werd van ’s werelds beste schaaktijdschrift New in Chess. Andriessen stak ook veel tijd in het trainen van schaaktalenten als Maaike Keetman en Danny de Ruiter.

Bemoeienissen

De drijfveer voor schrijven van een boek over het leven van deze schaker lag merkwaardig genoeg bij Wim Andriessen zelf. De auteur Marten Coerts hierover: "Rond 2004 volgde ik een cursus journalistiek en kreeg ik de opdracht om iemand te interviewen. Ik dacht meteen aan Wim. Die kende ik al jaren, mede omdat ik wel eens op zijn kinderen paste. Later kwam het idee bij mij op om wat meer over hem te schrijven voor de website van de schaakvereniging De Waagtoren. Wim stelde toen zelf voor een boek te schrijven over het eerder door hem vanaf 1968 uitgegeven Schaakbulletin en mij daarbij te focussen op de opkomst van Jan Timman. Iets voor zijn overlijden aan de ziekte kanker liet hij echter weten dat hij het wel leuk vond als ik een boekje van zo’n 80 pagina’s over zijn bemoeienissen met de schaakwereld zou schrijven. "Dat boekje deel je na mijn dood dan maar uit aan de leden van De Waagtoren,’’ liet hij mij weten.’’

Alles bewaard

"De vraag voor mij was hoe pak ik dat aan? Gelukkig was Wim ook een sublieme documentalist. Vanaf zijn prille jeugd had hij vrijwel alles op schrift bewaard. Ook al zijn schaakrubrieken in de Volkskrant, Schaakbulletin en New in Chess. Genoeg materiaal dus om er ruim 200 pagina’s van te maken. Zo heb ik ook zijn schaakvrienden Jan Timman en Genna Sosonko aan het woord gelaten. Het boek is mede tot stand gekomen door medewerking van zijn echtgenote Annelies en zijn kinderen. Daardoor is ook het bijzondere karakter van Wim in mijn boek verwerkt. Het boek is dan ook niet alleen voor schakers leesbaar.’’


Het boek ‘W.F. AndriessenMeester in het schaken, grootmeester in het uitgeven' is à € 24,95 te bestellen via www.grootmeesterinhetuitgeven.nl .