Petitie tegen keiharde knallen.
Petitie tegen keiharde knallen. (Foto: Pixabay)

Petitie tegen keiharde knallen

ALKMAAR - Daphne en Elise zijn het zat: de dagelijkse keiharde knallen. Geen rotjes, maar zwaar vuurwerk zoals lawinepijlen en nitraatbommen. Daarom zijn ze een petitie gestart. Doel is de petitie aanbieden aan de gemeente met het verzoek geld vrij te maken voor onder meer handhaving. Ook zou er meer geld moeten gaan om bewustwording bij de daders te vergroten, door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen.

"Ik kom uit Amsterdam en woon nu zeven jaar in Alkmaar", zegt Daphne die zelf in Rak Zuid woont. "Het valt mij gewoon op dat de laatste jaren al vanaf september enorme knallen te horen zijn. Daarop heb ik een berichtje op buurtapp Nextdoor geplaatst of meer mensen hier last van hadden. Daar werd veel op gereageerd, onder meer door Elise. We besloten samen op te trekken en een petitie te starten. We snappen ook dat handhaven lastig is en geld kost, maar zo willen we het probleem onder de aandacht brengen. Voor ouderen en dieren zijn de enorme klappen verschrikkelijk. Sommigen durven 's avonds het park niet meer in en geregeld zie je grote groepen vogels verschrikt wegvliegen na zo'n knal. Het wakkert angst aan, zorgt voor vervuiling en fysieke en materiƫle schade. Ze plaatsen zo'n 'bom' bijvoorbeeld in de glijbaan in het Rekerhout. Dat knalt natuurlijk enorm in zo'n grote buis, maar ze beseffen de gevolgen niet voor mensen en dieren."

Siervuurwerk

Daphne is sowieso geen fan van vuurwerk, maar wil een duidelijk onderscheid maken. "Ik kan me voorstellen dat mensen van siervuurwerk genieten, al zou ik het persoonlijk prima vinden als een gemeente zoiets ergens centraal organiseert. Deze petitie - nu 396 keer ondertekend - gaat specifiek om de zware 'vuurwerkbommen'. Wie de petitie wil ondertekenen kijkt op https://petities.nl/petitions/extra-aandacht-voor-extreem-knalvuurwerk.