Afbeelding
Foto: Feyko Alkema

Westerlicht gered!

"Waarom is de historische vereniging altijd zo negatief over de bouwplannen in Alkmaar, waarom altijd dat ‘naming and shaming’ ?" is een vraag die herhaaldelijk voorbijkomt en soms aangevuld wordt met een: "Waarom maken jullie je zo druk om al die ouwe meuk als Westerlicht, Ringers en Schutterswei, slopen die zooi!”

Het antwoord is omdat wij dat volgens de statuten van de vereniging moeten: 'De vereniging heeft als doel het beschermen en voor het nageslacht bewaren van de historische schoonheid van Alkmaar en omgeving.' Ik kan u vertellen: dat gaat niet vanzelf.

De Historische Vereniging Alkmaar was vertegenwoordigd in de klankbordgroep ‘Vernieuwbouw ziekenhuis in de Hout’. Samen met andere belanghebbenden zaten wij met de directie van het ziekenhuis om de tafel. In deze klankbordgroep kwam ook Westerlicht ter sprake: wat moet je met zo’n onpraktisch gebouw dat op het ziekenhuisterrein alleen maar in de weg staat? Maar het is DOK architecten gelukt een fraaie verbouwing te realiseren. De HVA kreeg een rondleiding door het gebouw en was verrast hoe het gelukt is het gebouw een bruikbare functie te laten behouden. Op de begane grond kantoren en vergaderruimtes en op de tweede verdieping de leslokalen voor het opleidingsinstituut. De kelder gaat nog niet gebruikt worden en de zolder blijft nog het domein van de vleermuizen. Want behalve overbrengers van bekende virussen schijnen deze beschermde vliegende zoogdieren ook nog heel nuttige dingen te doen.

Op een van de achtergevels schemert nog graffiti door de ramen, patina van een tijd waarin het er heel slecht uitzag voor Westerlicht en vandalisme bijna voor haar ondergang had gezorgd.


Feyko Alkema, HVA