Januari was de maand van de kennismakingslesjes op het Kennemer College Beroepsgericht.
Januari was de maand van de kennismakingslesjes op het Kennemer College Beroepsgericht. (Foto: Aangeleverd)

Kennisgemaakt met Beroepsgericht Onderwijs

HEEMSKERK - Januari was de maand van de kennismakingslesjes op het Kennemer College Beroepsgericht in Heemskerk. Verschillende basisscholen uit de regio kwamen de afgelopen weken naar deze vmbo-school om via praktijk- en theorielessen kennis te maken met het beroepsgerichte onderwijs. De groepen 8 werden rondgeleid door het gebouw aan de Van Riemsdijklaan en stonden stil bij een aantal lesactiviteiten.

De school biedt onderwijs dat direct aansluit op beroepsgerichte vakken in het mbo. De groep 8-leerlingen kregen een rondleiding langs alle praktijkprofielen. Bij Zorg&Welzijn kwamen beroepen als kapster en verzorgende aan bod. Bij HBR (horeca/bakkerij/recreatie) waren toekomstige koks en bakkers aan het werk en kregen ze een kijkje in een echt restaurant. De afdeling van het vakcollege Techniek maakte indruk met aandacht voor beroepen als timmerman, automonteur, lasser en elektricien.

Met de profielen Economie&Ondernemen en Dienstverlening&Producten kiezen de leerlingen 'breed', zo werd verteld. 'Kies je breed, dan kun je nog vele kanten op.' Tijdens een les biologie voor de onderbouw liet docent Henk Pool zien wat je kunt met digitale technieken in de lessen over het menselijk lichaam. Uit een magische kubus verscheen het binnenste van de mens. Ook toverde hij 3D dieren uit het platte vlak.

De leerlingen waren zeer geboeid. Verder werden er lessen Natuur&Techniek en koken gevolgd, allemaal vakken van het eerste jaar. Enthousiast geworden en met een cadeautasje van het Kennemer College gingen ze weer naar de basisschool terug. Misschien kiezen ze volgend schooljaar voor beroepsgericht onderwijs in Heemskerk!