Afbeelding
Uit handen van burgemeester Tange krijgen Klaas en Gre hun originele trouwakte uitgereikt. (Foto: Ronald Goedheer)

'We zijn nog steeds gek op elkaar'

WORMER – "Ik heb haar letterlijk uit de Zaan gevist en mijn boot in gehaald. Ik vond haar gelijk een lekkere meid", lacht Klaas Waal als hij terugdenkt aan de kennismaking met Gre Daenen. Die was als vijftienjarige lekker aan het zwemmen in de Zaan toen Cupido vanaf het water raakschoot. Dit was het begin van wat op 11 februari 2020 hun diamanten huwelijk werd.

Diamanten huwelijk voor Klaas en Gre

Het geheim van een goed huwelijk zorgt blijkbaar ook voor een jonger uiterlijk. Want je schat zowel Gre geen 80 en Klaas beslist geen 83 lentes. Waarbij laatstgenoemde zelfs zijn eigen haarkleur nog heeft. "Ik heb alleen geen best gehoor. Maar dat komt door mijn werk", zegt de inwoner van Wormer. Hij werkte maar liefst 54 jaar bij Houthandel Konijnenburg in Wormerveer. "Ik denk dat het komt door werken met zaagmachines. Het was wel machtig mooi werk. Ik zat op kantoor maar hielp ook mee bij het lossen van de schepen."

Bij Klaas nummer één

Het stel trouwde vijf jaar later na de kennismaking en gingen wonen in Oost-Knollendam. "Daar hebben we tot tien jaar terug gewoond. Echt op een prachtige plek: we keken zo de polder in", vertelt Gre die een luchtfoto laat zien van hun oude huis. Niet lang na hun trouwen werd hun eerste kind geboren. Er zouden er nog twee volgen. "Ik kwam zelf uit een groot gezin. We waren thuis met acht kinderen. Ik was meisje nummer vijf maar werd bij Klaas nummer één."

Muzikaal gezin

Het Zaanwater heeft Klaas niet alleen de liefde van zijn leven opgeleverd, maar ook een hobby: kanoën. Hij heeft zich menig uurtje ingezet bij kanovereniging De Zwetplassers. Gre werd ook lid van de vereniging en had haar handen vol aan de drie kinderen. Ze ontplooide zich creatief op diverse fronten. "Bij mijn ouderlijk huis werd muziek maken mij 'met de paplepel ingegooid'. Zelfs tijdens het sokken stoppen zaten we als kinderen om moeder heen en zongen gezellig samen liedjes."

Gre ontdekte ook haar talent voor schrijven en deed dat onder meer voor sketches, songteksten en werd succesvol als… clown. "We traden op een gegeven moment drie keer per dag op als duo Japio en Tonio", zegt Gre als ze de foto laat zien.

Het mooie van hun huwelijk is dat de liefde na al die jaren nog immer op 'vlam aan' staat.

"Ik ben nog steeds gek op haar". Ze is mijn lieve scharrel", zegt Klaas.

"We kunnen nog steeds als een jong verliefd stel met de armen om elkaar heen zitten", vult Gre aan. "Voor ons is het geheim van een goede relatie is openheid, elkaar de ruimte gunnen."