Samen met zijn zoon werkt Nico aan een eigen boot.
Samen met zijn zoon werkt Nico aan een eigen boot. (Foto: eigen bezit Nico Vader)

Nico Vader koestert het industrieel erfgoed in zijn achtertuin

door Ruud de Waard

BROEK OP LANGEDIJK – Nico Vader uit Broek op Langedijk. Wie kent hem niet. Niet alleen bekend van Stichting Langedijk Waterrijk en van de Schuitenhelling, een museum over zijn leven als scheepsbouwer, gelegen aan de rand van het Oosterdelgebied, maar ook door het bouwen van een eigen boot, samen met zijn zoon Klaas.

‘Werken met historische werktuigen is een uitdaging’

‘’De zin ‘werken aan de toekomst van het verleden’ staat al twintig jaar onder het logo van de museale schuitenhelling. Een levend museum dat de daad bij het woord voegt,’’ zegt Nico Vader. Een mooi voorbeeld daarvan is het project van vorig jaar in Alkmaar tijdens Victorie Sail. ‘’Door de organisatie waren we gevraagd om iets van de schuitenhelling te demonstreren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel uniek.’’ Op een groot ponton, aan de rand van het Victoriepark, werd een historische scheepswerf ingericht met machines van ruim honderd jaar oud. De drijvende scheepswerf werd door een sleepboot naar het Victoriepark gesleept en daar op een ereplaats afgemeerd, pal voor het Victoriabeeld. Op basis van een foto van een prachtige rondkontschuit uit 1926, gemaakt in Warmenhuizen, was al eerder een tekening gemaakt.

Nico: ‘’We wilden graag een boot bouwen die weliswaar historisch van model is, maar qua materiaal en aandrijving zijn tijd vooruit is, klaar voor de toekomst. Tijdens het evenement werden de onderdelen met de oude werktuigen in de vorm geknipt, gebogen, geslepen, gehamerd en gelast. Er werd keihard gewerkt en we kregen veel bekijks en waardering. Na het weekend stond de schuit in grote lijnen in elkaar.’’ Het casco van de schuit is afgelopen winter in de loods afgebouwd en in de lente werd de motor geplaatst. De schuit is van roestvrijstaal gebouwd en de motor is elektrisch waarvan de accu’s worden opgeladen met zelfopgewekte zonne-energie. De veelzeggende naam van de schuit is Victor-Inox (Overwinnaar van roest).

‘’Victor betekent in het Latijn overwinnaar en Inox, inoxidable, betekent roestvrijstaal in het Frans. Het resultaat is een vaartuig dat minstens driehonderd jaar zonder onderhoud kan varen en daarna voor honderd procent recyclebaar is. ‘’Het toppunt van duurzaamheid.’’

Achtertuin

De museale schuitenhelling werkt zonder subsidie, geheel op eigen kracht. In zijn fraaie achtertuin koestert Nico Vader het industrieel erfgoed van honderd jaar scheepsbouw. Naast de sluis van Broek op Langedijk, aan de rand van Landschapsreservaat Oosterdel ligt ook het ’t Kofschip aangemeerd. Het oudste schip van Langedijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nico Vader bij zijn geliefde Langedijker water.