Per met zijn plannen voor het coronapretpark.
Per met zijn plannen voor het coronapretpark. "Iedereen moet komen!" (Foto: aangeleverd)

Zevenjarige Per bedenkt coronapretpark

NOORD-SCHARWOUDE - De 7-jarige Per Verbiesen woont met zijn moeder Myrke, zus Isis (17) en broer Mika van 14 in Noord-Scharwoude. Hij zit in groep 4 van basisschool De Wijde Veert. Net als alle kinderen zat hij de afgelopen maanden thuis vanwege corona. Het zwembad was dicht, hij kon niet naar school, sporten mocht niet meer en zelfs Koningsdag was afgelast.

door Marsha Bakker

"Dat was echt geen leuke tijd", zegt Per sip. Alles was ingewikkeld, en er kon en mocht veel niet. "In die tijd keken we dagelijks het Jeugdjournaal", vult moeder Myrke hem aan. "Ik zag dat het veel met Per deed. Hij was er dag en nacht mee bezig." Gelukkig is Per een ster in omdenken, dat blijkt wel uit zijn plannen voor een coronaproof pretpark, helemaal zelf bedacht.

“Ik wil graag een achtbaan of een treintje door het park, een springkussen en een suikerspinnenkraam. Daarnaast wil ik ook een kleedjesmarkt hebben, in een hoekje van het park, waar kinderen hun speelgoed kunnen verkopen of kopen", zegt de aankomend Pretpark Tycoon vastbesloten. "Per staat altijd met mij op de Koningsdagmarkt op De Speelweide, dat hebben we echt gemist. Inmiddels heeft hij de halve huisraad maar op Marktplaats gezet", lacht Myrke.

Volwassenen zijn duidelijk niet welkom in het coronapretpark, alle attracties zijn uitsluitend geschikt voor kinderen tot 12 jaar. "Kinderen kunnen namelijk geen corona krijgen." Ook het personeel bestaat uit kinderen. Zijn vriendjes en de kinderen van zijn school kunnen helpen, en ook zijn zus en broer komen goed van pas. Isis is bij de kassa ingepland, en Mika bij de suikerspinnen. Zelf gaat hij rondrijden in een karretje door het park om alles in de gaten te houden, en passant maakt hij de toiletten ook wel even schoon.

Ook al is veel uit de fantasie van Per ontsproten, zijn ideeën werden serieus opgepakt door de burgemeester. "Nadat we zijn plannen hadden gemaild naar de gemeente, ontvingen we een uitnodiging van het bestuurssecretariaat. We werden uitgenodigd op speelpark De Swaan, waar we samen met Peter Tromp, de eigenaar van De Swaan, de plannen voor een tijdelijk coronaproof park bespraken, samen met de burgemeester. Peter had zelf ook een idee ingediend voor zo'n pretpark, voor en door kinderen uit de hele regio. Burgemeester Leontien Kompier had beide ideeën gecombineerd, en besloten dat De Swaan een prima locatie is voor zo'n tijdelijk pretpark. De bedoeling is dat het pretpark zes weken lang open is. De details moeten allemaal nog worden besproken, en of het definitief doorgaat is afhankelijk van de uitvoering en of de financiering rondkomt. Maar dat boeit Per niet echt. "Iedereen moet gewoon komen!", zegt hij. Problemen zijn er tenslotte om opgelost te worden.