Enkele schatten die Tom Jorna heeft gevonden met zijn metaaldetector.
Enkele schatten die Tom Jorna heeft gevonden met zijn metaaldetector. (Foto: Tom Jorna)

Tom Jorna haalt verborgen schatten uit de Langedijker klei

OUDKARSPEL - Met een metaaldetector kunnen metalen vondsten in de bodem opgespoord worden. Hobbyisten met een metaaldetector gaan graag op zoek naar verborgen historie in de bodem. Tom Jorna uit Oudkarspel is ook zo’n hobbyist, als het even kan, graaft hij in de grond.

door ben wansink

Pronkstuk is de klomp klei waarin allerlei voorwerpen verborgen zaten

"Naast BuitenZorg is een bouwplaats waar nieuwbouw geplaatst gaat worden. Een mooie plek om je hobby uit te oefenen. Sinds een jaar of zeven doe ik dit en ik heb al heel wat mooie vondsten gedaan. Pronkstuk is de klomp klei waarin allerlei mooie voorwerpen verborgen zaten zoals munten en zelfs een gouden ring. Dit vond ik in de omgeving van Alkmaar en die vondst is een tijd tentoongesteld geweest in museum Huis van Hilde in Castricum. Op het terrein naast BuitenZorg was ik al eerder geweest, maar de leuke vondsten deed ik pas nadat er grond verzet was door de graafmachines. Ik vond onder andere een mooi klein zilveren muntje, dat ik met reinigingssoda heb schoongemaakt."

Bijzonder muntje

Vervolgens werd de munt gedetermineerd door een vriend, Bouke Jan van der Veen, die bepaalde dat het muntje een penning is van rond 1230, ten tijde van graaf Willem II, een zoon van Floris IV. Het muntje is echt heel klein: het weegt 0,5 gram en de diameter is slechts 11 mm, maar toch geldt het als bijzondere vondst. Men mag niet overal zomaar in de grond graven en op zoek gaan naar oude vondsten. Dieper dan 30 cm mag in ieder geval niet door een hobbyist gegraven worden. Wie met een metaaldetector op zoek gaat naar mooie vondsten, moet zich aan speciale regels houden: heeft de gemeente een metaaldetectieverbod voor het terrein ingesteld en is het terrein een beschermd provinciaal of gemeentelijk archeologisch monument, dan mag je er niet graven. Gelukkig gold dat niet voor de bouwplaats. Belangrijk is ook dat een landeigenaar toestemming moet geven om überhaupt te mogen graven. Tom kon aan de slag gaan op het terrein en vond er een aantal leuke voorwerpen. Bovenal heeft hij er veel plezier in, maar geniet ook van die oude man die met de fiets aan de hand kritisch opmerkte: ‘Je vindt hier toch niets!’

Tom vond bij BuitenZorg een mooi klein zilveren muntje van rond 1230, ten tijde van graaf Willem II.