De Wereldwinkel aan de Dorpsstraat heeft haar deuren voorgoed gesloten.
De Wereldwinkel aan de Dorpsstraat heeft haar deuren voorgoed gesloten. (Foto: aangeleverd)

Winkel FAIR-NU heeft deuren gesloten

NOORD-SCHARWOUDE - FAIR-NU, de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude, heeft eind maart haar deuren voorgoed gesloten.

Een opheffingsuitverkoop zit er nu niet in, maar op een later moment zullen op diverse markten de laatste cadeauartikelen tegen leuke kortingen worden aangeboden. Houd daarvoor de website en Facebook in de gaten.

Vanwege de coronacrisis was de winkel al dicht, maar de sluiting van de winkel komt niet onverwacht. Het idee was om deze zomer de huur definitief op te zeggen. Dat gebeurt nu eerder. De reden is een toenemend gebrek aan vrijwilligers, waardoor de openingstijden moeilijk te handhaven waren. Daarnaast speelt nog een ontwikkeling een rol in het besluit. De omzet liep de laatste jaren, ondanks diverse commerciële inspanningen, gestaag terug. Niet omdat de vraag naar fairtrade producten afneemt, maar omdat die vandaag de dag in nagenoeg elke supermarkt te koop zijn. “Wat dat betreft heeft het succes van fairtradeproducten ons ingehaald”, aldus Fred Kamermans en Johan de Vries namens FAIR-NU.

Sinds 1985 hebben veel mensen zich ingezet voor de verkoop van fairtradeproducten. Dit groeide uit van een klein initiatief vanuit huis, tot een stichting in 1992 en de FAIR-NU winkel aan de Dorpsstraat 589 in Noord-Scharwoude. Fred Kamermans: "We zijn er trots op dat we meegewerkt hebben om fairtrade in Nederland tot een fenomeen te maken. Daarvoor bedanken wij alle mensen die hier met hart en ziel aan meegewerkt hebben! En aan een ieder…. blijf vooral eerlijke duurzame en fairtrade producten kopen!"