Wethouder Jasper Nieuwenhuizen namens het Langedijker college, Aleida van der Weide-Visser en Bep Waterhout namens coöperatie Gedempte Veert.
Wethouder Jasper Nieuwenhuizen namens het Langedijker college, Aleida van der Weide-Visser en Bep Waterhout namens coöperatie Gedempte Veert. (Foto: aangeleverd)

College Langedijk stemt in met woningbouw Gedempte Veert

LANGEDIJK - Het college van Langedijk is dinsdag 1 december akkoord gegaan met het voorstel voor woningbouw aan de Gedempte Veert in Sint Pancras. Woensdag 9 december ondertekende wethouder Nieuwenhuizen, Aleida van der Weide-Visser en Bep Waterhout van Coöperatie Gedempte Veert de overeenkomst.

De Vereniging van Eigenaren, in een later stadium de Coöperatie Gedempte Veert, heeft jaren geleden het initiatief genomen om samen met gemeente Langedijk tot dit plan te komen. Om realisatie mogelijk te maken staat de coöperatie garant voor een groot deel van de kosten voor de inrichting van de openbare ruimte. De Gedempte Veert, ook wel de Westrand genoemd, ontwikkelt zich van een achterkant- naar een voorkantsituatie. In diepe achtertuinen van verschillende perceeleigenaren langs de Gedempte Veert kan op termijn woningbouw plaatsvinden. Het college heeft besloten te starten met het in procedure brengen van een bestemmingsplan om dit mogelijk te maken. De rand bij de Vroonermeer wordt opnieuw ingericht waarmee een fraaie ruimtelijke afronding aan de westzijde van het dorp komt.

Fietsstraat

In overleg met de coöperatie en klankbordgroep Westrand is een plan voor de openbare ruimte opgesteld. Uitgangspunt is de komst van een fietsstraat; een straat die ingericht is als fietsroute, waar auto’s te gast zijn. Autogebruik wordt beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. Het inrichtingsplan gaat uit van rood asfalt, middengeleiders en verstevigde grasstroken. Ook het college heeft een sterke voorkeur voor de fietsstraat. Daarvoor is extra geld nodig. De gemeente heeft subsidieonderzoek verricht en vertrouwt erop hiervoor een provinciale subsidie te krijgen. De Gedempte Veert is onderdeel van het regionaal fietsnetwerk Schagen-Alkmaar-Heiloo-IJmond. Met de komst van de fietsstraat wordt de route sterk verbeterd.

Inrichting gebied

In de zomer van 2019 heeft de klankbordgroep Westrand geadviseerd over het inrichtingsplan voor de openbare ruimte. Een aantal adviezen zijn doorgevoerd in het voorstel. Er wordt een mooie oever met grote steiger gemaakt langs en in het naastgelegen Vroonermeer. Ook komen er parkeerplaatsen, bankjes en een steiger. De gemeente maakt nu een ontwerp bestemmingsplan; betrokkenen worden geïnformeerd over de vervolgstappen.