Door de CRDL kunnen mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie contact maken.
Door de CRDL kunnen mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie contact maken. (Foto: aangeleverd)

Bijzonder instrument voor bewoners van Het Vierkant

ZUID-SCHARWOUDE - Rustgevende geluiden bij woonvoorziening Het Vierkant in Zuid-Scharwoude. Bewoner Edwin test de nieuw verworven CRDL met zijn activiteitenbegeleiders Marlies en Marianne. De ‘cradle’ is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Een bijzonder hulpmiddel dat Het Vierkant kon aanschaffen dankzij een donatie namens de coöperatie Nh1816 Verzekeringen.

Contact maken met bewoners via muziek

De CRDL is een ambachtelijk vervaardigd houten instrument om contact te maken met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Denk aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, zoals de bewoners van Het Vierkant.

Edwin, Marlies en Marianne houden elkaars handen vast. Een van hen heeft een hand op de CRDL. Hierdoor klinkt muziek. Door elke aanraking klinken nieuwe tonen, waardoor Edwin weet dat de bewegingen hier invloed op hebben.

“Je kunt er ontspannend mee spelen en luisteren, waarbij de verbinding tussen mensen essentieel is”, legt Sandra Schuin namens CRDL uit.

Donatie namens coöperatie Nh1816

Het Vierkant kon de CRDL aanschaffen dankzij een donatie namens de coöperatie Nh1816 Verzekeringen. Een familielid van een van de bewoners in Het Vierkant is werkzaam bij Nh1816 en deed met succes een beroep op het speciale fonds dat de coöperatie beschikbaar stelde in deze coronatijd. Met een budget van 200.000 euro biedt de betrokken verzekeraar steun aan kwetsbaren in onze maatschappij die dat nú hard nodig hebben. Al 100 initiatieven, verspreid door Nederland, konden rekenen op hulp.

Karin en Nita zijn de cliëntenbegeleiders van Het Vierkant; een van de 70 locaties van Esdégé-Reigersdaal in Noord-Holland waar de zorgverlening in coronatijd veel vraagt van de medewerkers en cliënten. "We zijn ontzettend blij met de CRDL, omdat dit instrument ontspanning biedt voor de bewoners”, zegt Karin. "Vanwege corona is het voor hen nauwelijks mogelijk om naar andere locaties te gaan voor dagbesteding. Dat heeft een grote impact op hun gedragingen, want afwisseling en ontspanning zijn uitermate belangrijk voor een prettig leven.” Ook voor de zorgverleners geeft het extra druk. "Je wilt je cliënten een zo fijn mogelijke tijd geven,” zegt Nita. "De cradle helpt daarbij!”