Gerard Balder.
Gerard Balder.

Jacob Kaas: Kun je iets vertellen over je ervaring met de buurtbus?

Het was maart 2019 toen er gevraagd werd om vrijwilligers voor een buslijn met het rondje Heerhugowaard Station - Langedijk Voorburggracht. Aangezien ik net gestopt was met werken, heb ik mij aangemeld. Sinds augustus 2019 is de buslijn actief met een boven verwachting resultaat. Maar helaas rijdt de bus sinds maart niet meer. Nog steeds wordt er hard gewerkt om de lijn weer op de weg te krijgen, maar de gezondheid van de passagiers en chauffeurs staat bovenaan en die moet dus wel verzekerd zijn. Als we weer gaan rijden wordt dit gecommuniceerd via de media. We zoeken nog collega’s!

Wie bent u?

Mijn naam is Gerard Balder, een geboren Broeker en woon - na enkele jaren in Voorburg te hebben gewoond - sinds 1980 aan de Hooiakker in Noord Scharwoude. Ik ben getrouwd met Hermien Piersma en samen hebben we Harm, Geert, Bart, Kris, Trees en Rien groot gebracht. We zijn ook trotse opa en oma van tien kleinkinderen. Ik heb mijn werkzame leven door gebracht als veredelaar van sluitkool en bloemkool. Begonnen in 1972 als assistent veredelaar en sinds september 2018 met pensioen. Na mijn pensionering ben ik als receptionist twee dagdelen vrijwillig werkzaam bij WonenplusWelzijn, doe de boekhouding van de diaconie van de Allemanskerk en rij op de buurtbus.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben de negende uit het elftal van de kolenmiljonair Jan Balder. Mijn moeder is Geertje Balder. De echte Langedijker kent onze familie als de Blikken. Ons ouderlijk huis staat op Dorpsstraat 46. Vanuit de boet aldaar runde mijn vader en later mijn broers een tuindersbedrijf. Ikzelf kreeg de kans om door te leren en naar ander werk uit te zien en ben zodoende in de groentezaden beland.

Wat heeft u met dit dorp?

Het dorp is voor mij een sociale groep waarmee we met zijn allen een leefbare gemeenschap proberen op te bouwen, waarbij we zoveel mogelijk een ieder zijn wensen respecteren. Deze groep mensen vind ik in dit dorp en daar wil ik mij voor inzetten.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Afgelopen weken was ik wat aan het helpen bij Veldzorg. Aardappelen opzoeken in het Oosterdelgebied. Elk uur sloeg de hervormde kerk zijn slagen. Omdat ik in die buurt met die klok ben opgegroeid gaf mij dat echt een gevoel van thuis zijn.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Herinneringen zijn er natuurlijk volop, dus specifiek één noemen valt niet mee. Ik moet zeggen dat de ervaringen die we hebben met mannenkoor De Lofstem mij wel erg dierbaar zijn. Om met een groep mensen een concert of uitvoering neer te zetten die ook slaagt in de uitvoering blijft wel lang iets om op te teren, en is mij dierbaar.

Als u burgemeester was?

Ik denk dat de laatste jaren door de financiële opbouw en afname van subsidies het sociale leven niet positief beïnvloed is. Veel is afhankelijk van vrijwilligerswerk geworden. De gemeenschapszin is daardoor niet beter geworden. Als burgemeester zou ik het verharden van de maatschappij scherp volgen en proberen dit naar meer sociale banden te leiden.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Mijn zwager Gerrit Strijbis kwam ooit aan met de vacature van assistent-veredelaar bij A.R. Zwaan Voorburg in Groenten en Fruit, uit het vakblad voor de Agrarische sector. Ik heb daarop gesolliciteerd en ben er nooit meer weggegaan.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Langedijk is een gemeenschap met een landelijk karakter. Mijn wens is dat deze uitstraling kan blijven bestaan wanneer Langedijk opgaat in de gemeente Dijk en Waard. Als dat blijft bestaan zal dat zeker meewerken in het sociale gedrag van de inwoners.


Mijn opvolger in deze rubriek is Sylvia Smit: Kun je wat vertellen over je werk voor SISL?