Ron en Marieke kennen elkaar al jaren, eerst van lokale omroep ‘De Heraut’ en later van ‘CompleetFM’.
Ron en Marieke kennen elkaar al jaren, eerst van lokale omroep ‘De Heraut’ en later van ‘CompleetFM’. (Foto: Theo Annes)

Radiomaker Ron Overtoom geniet met volle teugen

OUDKARSPEL – In de beginjaren tachtig was Ron Overtoom al nauw betrokken met het radiowerk. “Ik heb zelf in de jaren tachtig een aantal jaren als een echte etherpiraat voor radio uitzendingen gezorgd. Altijd heel spannend omdat je toch illegaal bezig bent en de kans dat je gepakt wordt iedere dag aanwezig is. Ik heb ook later veel geleerd van radiomaker Martin Neesen, in de periode van de Heraut en later Compleet FM.’’

Visual FM Serious Internet Radio

Sinds 19 februari is Ron Overtoom officieel gestart met zijn internetradiostation Visual FM Serious Internet Radio, dat 24 uur per dag en zeven dagen per week uitzend. “Ik krijg vaak de vraag of ze in mijn studio een live programma kunnen maken, maar dat is niet mogelijk. Belangstellenden kunnen wel hun eigen radioprogramma maken op Visual FM, maar dan moeten ze wel over een eigen opname radiostudio beschikken. Dan kan ik het programma wel uitzenden.’’

Mensen kunnen zich aanmelden via info@visualfm.nl.

Goed team

Overtoom heeft als radiomaker een licentie van buma/stemra. ‘’Dat heb ik te danken aan Marieke Neesen. Daar ben ik geweldig blij mee en ook de samenwerking verloopt prima.” Ron en Marieke kennen elkaar al jaren, eerst van lokale omroep ‘De Heraut’ en later van ‘CompleetFM’. Door de jarenlange radio ervaring gaat VisualFM nu voortvarend van start.

Programma’s VisualFM

Ron voelt zich happy in zijn studio en geniet met volle teugen van zijn radiowerk. Heeft ook een eigen programma ‘Ron Draait Ze Weer’, met lekkere muziek en ook aandacht voor Westfries. Veel leuke muziekprogramma’s worden door andere radiomakers gemaakt en bij VisualFM uitgezonden. Van Blues, Beatles, Seventies, Nineties mix, tot lokale bandjes, er is voor iedereen wel wat te beluisteren. Er is ook een leuk lunchprogramma ‘Sandwich’ en een kunstprogramma. Van het programma ‘Here are the Beatles’ worden twee verschillende versies uitgezonden, in het Nederlands en een andere versie in de Engelse taal.
“Rond de feestdagen wil ik weer de ‘Winterse vijftig’ uitzenden, waarbij de luisteraars hun favoriete lijst met liedjes maken en dat kenbaar kunnen maken. Verzoekjes bij VisualFM kunnen aangevraagd worden door op ‘Song Request’ op de website te klikken.’’

Opnamestudio op zolder

Marieke heeft op de bovenverdieping van haar woning opname apparatuur, waardoor zij programma's kan opnemen en die dan later uitgezonden worden bij Visual FM. Maar ze heeft ook een nieuw opnameapparaat zodat ze op locatie kan interviewen. Zij vertelt: "Ik ben mijn oude interviewprogramma ‘Langedijk Lokaal' weer gestart. Ik heb al een paar bekende mensen mogen interviewen, onder meer Tasar Isskreah de Syrische schrijfster, die laatst ook in het Langedijker Nieuwsblad stond met haar verhaal. Maar af en toe zend ik ook oud werk van Martin en mij uit. Leuke interviews uit ‘de Heraut' tijd en allemaal op cassettebandjes.”


Marieke wil ook korte jingles gaan maken om aandacht te besteden aan Langedijker instanties die andere mensen helpen. “Radio maken blijft ontzettend leuk om te doen, het is een rode draad door mijn leven, maar dat geldt net zo goed voor Ron.”

Meer informatie over Visual FM – Serious Internet Radio: www.visualm.nl.