Afbeelding
(Foto: Dieuwke Ram)

'Heerlijke reacties zijn mijn drijfveer'

LANGEDIJK - In het Langedijker Nieuwsblad van vorige week was een nieuwe rubriek te lezen, getiteld Natuur gekwetter'. De schrijver hiervan is 'visueel verhalenverteller' Marco Meeuwisse. Op Facebook worden zijn verhaaltjes al geruime tijd 'gevreten', en vanaf nu staan deze ook maandelijks in deze krant. Wij stellen de schrijver graag aan u voor.

"De redactrice mailde na het inleveren van mijn eerste bijdrage: "Ik heb ook nog een bio van je nodig.” Ik lees de zin twee keer. Een wat? Nu dacht ik na 36 jaar Defensie, een organisatie die van afkortingen aan elkaar hangt, dat ik alle afkortingen wel voor mij kiezen had gehad. Nee dus. Een Bio? Zou ze mijn bio-vuilnisbak willen? Of wilde ze mijn laatste Kustwachtbijdrage aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid willen inzien? Internet is dan een zegen. Ah... een biografie.

Deze gekke opa, aldus mijn kleindochter van 5, heeft 3 kinderen van in de dertig en reeds 3 kleinkinderen. Op je 54e opa worden. Het is me wat. Ik was er vroeg bij. Geheel bewust. Het reizen zou ik later doen. Intussen hebben mijn lief en ik de laatste jaren veel van de wereld gezien. Zij kijkt naar de omgeving, ik vrijwel alleen naar vogels. "Kijk nou alsjeblieft op de weg, die beesten worden je dood nog eens!” Anders gezegd: Zij zit nu steeds achter het stuur. Of het nu in de Wildernis van West Australië is of op deze Langedijk. Veiliger voor ons beiden.

Sinds juli 2020 wonen we in Oudkarspel. In de oude woning van de hoofdschoolmeester aan de Dorpsstraat. Alsof ik thuiskwam in mijn eigen jeugd. Ik groeide op in het groene hart van Holland en bezit nu zelf ineens een grote tuin vol vogels en uitzicht op de polder. Omgeven door gezellige buren.

Na mijn werkzame leven als financieel verantwoordelijke voor de Nederlandse Kustwacht, werd ik in 2016 actief als schrijver, dichter en vogelfotograaf. Heerlijke bezigheden. Ik publiceerde reeds 2 boeken waarvan de opbrengst naar 3 goede doelen gaat (het KWF, medewerkers van de SEH van het MC Alkmaar en - uiteraard - de Vogelbescherming). De inhoud van mijn bijdragen in deze krant (en in mijn boeken of op Facebook ) zijn rechtstreeks vanuit het hart. Mijn hart, mijn gevoel. Vaak met vogels in een hoofdrol reflecteer ik. De heerlijke reacties (ook op mijn spreekbeurten en exposities) zijn mijn drijfveer geworden. Ik hoop u veel leesplezier te brengen met mijn maandelijkse bijdrage 'Gekwetter'.

De eerste aflevering kunt u teruglezen op onze website: www.rodi.nl/regio/langedijk/column/188825/gekwetter-1-goudhaantjes.