“Ik vind het lesgeven aan beginnende biljarters eigenlijk net zo leuk als zelf aan die tafel staan.”
“Ik vind het lesgeven aan beginnende biljarters eigenlijk net zo leuk als zelf aan die tafel staan.” (Foto: Theo Annes)

Piet Korver nog lang niet biljartmoe

NOORD-SCHARWOUDE - Piet Korver is sinds enige weken erelid van de biljartvereniging Sombroek Langedijk. Hij werd gehuldigd voor zijn 50 jarig lidmaatschap van de vereniging en tevens voor zijn 40 jarig lidmaatschap van de biljartbond KNBB. Maar eigenlijk klopt dit laatste getal niet, Piet is reeds 59 jaar lid van die bond!

door ben wansink

“Als je ouder wordt dan gaat het vooral om het spel en het plezier. Ik vind het lesgeven aan beginnende biljarters eigenlijk net zo leuk als zelf aan die tafel staan.”

Onbezorgde jeugd

Zijn leeftijd, 84 jaar, zie je niet aan hem af. Piet is zowel geestelijk als lichamelijk nog steeds uitstekend in orde. Een gesprek met hem is dan ook niet moeilijk: hij herinnert zich nog heel veel en jaartallen geven hem geen problemen. "Mijn geboortedatum is 5 februari 1936 en ik ben een echte Langedijker. Ik werd geboren op de Ambachtsdijk, een huis dat er nu niet meer staat. Mijn ouders waren Cornelis Korver en Wilhelmina Schermer. Mijn vader, een rechtlijnige man, begon als schoenmakersknecht, maar ontdekte al snel dat daar weinig brood in te verdienen viel. Hij werd daarom arbeider bij de tuindersfamilie De Geus, zeer sociale mensen. De twee broers De Geus werkten samen, maar toen één broer overleed werd mijn vader partner. Hij mocht zelfs in 1942 in een huis van De Geus wonen aan De Spoorstraat. Van de oorlog herinner ik nog goed de overvliegende vliegtuigen die naar Bergen gingen om dat te bombarderen en de colonnes Duitse soldaten die richting Schagen gingen. Ik bezocht de katholieke lagere school naast de Sint Jan de Doper om daarna aan het werk te gaan, dat was toen heel gewoon. Met mijn twee broers Willem en Kees en zus Riet had ik eigenlijk best een onbezorgde jeugd. Biljarten deed ik toen al bij ‘De Schelvis', geen bondsvereniging. Ik was toen ongeveer 16 jaar oud.”

Bakkersvak

"Na de lagere school ging ik werken bij bakker De Groot, waar nu bakker Rood gevestigd is. Ik leerde heel snel en vond het vak leuk. Ik haalde, in de avonduren, mijn vakdiploma. In 1959 werkte ik zelfs twee jaar bij bakkerij Walden in Amsterdam-zuid waar ik mijn diploma ijsbereiding haalde. Ik ontmoette Janny en we trouwden in 1965. Wij gingen wonen in Wormer waar we een eigen bakkerszaak begonnen. Janny en ik hadden het hier best naar onze zin. Ik was lid van biljartvereniging OOW (Onder Ons Wormer) en bleek al snel talent te hebben. Na 5 jaar werd ik lid van de vereniging DES (Door Eendracht Sterk) in Krommenie. In 1970 werd ik kampioen van de Hoofdklasse libre en kort daarna verhuisden we terug naar Langedijk.

Lees verder op pagina 9


Afbeelding
Afbeelding
Voorzitter Patrick Sombroek overhandigt de oorkonde aan de jubilaris.