vlnr: Tineke en Matthie van Stichting Je mag er zijn ontvangen Sanne, Corjan en Allard van JCI Heerhugowaard.
vlnr: Tineke en Matthie van Stichting Je mag er zijn ontvangen Sanne, Corjan en Allard van JCI Heerhugowaard. (Foto: Theo Annes)

‘We willen zo veel mogelijk kinderen een mooie pakjesavond geven’

HEERHUGOWAARD – Nu er vanwege de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen geen evenementen gehouden kunnen worden, worden maatschappelijk betrokken organisaties gedwongen creatief te zijn. In een jaar zonder Running Dinners en Heerhugowaard Cityrun, moesten de leden van JCI Heerhugowaard op zoek naar alternatieven. En die werden gevonden: nadat eerder dit jaar al duizend mondkapjes werden gedoneerd aan diverse plaatselijke zorgverleningsinstellingen en een donatie gedaan werd aan het logeerhuis van Stichting KanZ in Heerhugowaard, gaan de jonge ondernemers van JCI nu speculaaspoppen verkopen voor het goede doel.

JCI Heerhugowaard verkoopt speculaaspoppen voor goede doel

Het najaar is traditioneel de tijd van gezelligheid. Zeker in de decembermaand, als Sinterklaas langskomt met een zak vol cadeautjes. “Voor lang niet alle kinderen is het vanzelfsprekend dat ze een cadeautje krijgen op 5 december”, aldus Corjan de Lange namens JCI Heerhugowaard. “Denk maar aan kinderen die in pleeggezinnen wonen waar de financiële middelen niet optimaal zijn. We zouden hen graag willen helpen om zo veel mogelijk kinderen een mooie Sinterklaasavond te geven.”

Magazijn vol spullen

In hun zoektocht naar een goed doel dat past bij deze periode, kwamen de leden van JCI al snel uit bij de Stichting Je mag er zijn in Noord-Scharwoude. Een stichting die de pleegkinderen en -ouders de helpende hand biedt in de moeilijke tijd die ze doormaken. Corjan: “Als pleegouder heb je vaak snel veel spullen nodig en wil je het leed voor een kind zo klein mogelijk maken en hem of haar een veilig gevoel geven. Emotioneel is dat een opgave, maar praktisch komt er ook heel wat bij kijken.” De stichting heeft een magazijn vol gratis tweedehands kleding, kinderwagens, autostoeltjes, boxen, fietsjes, speelgoed en nog veel meer, allemaal voor pleegkinderen. Corjan: “Deze stichting is afhankelijk van donaties, giften en sponsoring. Daar willen wij heel graag iets in betekenen.”

‘Lokaal past bij ons’

De keuze viel op de verkoop van speculaaspoppen, gebakken door de Aviateur in Broek op Langedijk. “Wij houden het graag lokaal, dat past bij ons”, aldus Corjan. De poppen zijn flink, wel een halve meter hoog. Per stuk kosten ze 5 euro. “We gaan er niet mee van deur-tot-deur, zoals veel sportverenigingen doen”, verduidelijkt Corjan. “In plaats daarvan richten we ons op bedrijven, zowel binnen ons eigen netwerk als daarbuiten. De Stichting Je mag er zijn ondersteunt in totaal 250 gezinnen, waar vaak meer dan één pleegkind woont. Dat komt neer op rond de 750 kinderen die we een mooie sinterklaasavond gunnen. Inmiddels hebben we al zo’n 2.000 toezeggingen binnen van bedrijven, dus dat gaat de goede kant op. Maar we hopen uiteraard zo veel mogelijk speculaaspoppen aan de man te kunnen brengen.”

Mes snijdt aan twee kanten

Een jaar zonder evenementen als de Heerhugowaard Cityrun, het is wennen. Het zijn evenementen waar de leden van JCI Heerhugowaard een heel jaar naartoe werken. Bij de JCI zitten veel ondernemers, die allemaal de gevolgen van corona voelen. Goede doelen hebben ook veel last van de coronacrisis, want zij moeten het veelal hebben van giften en donaties. Door het uitblijven van evenementen, lopen zij veel financiële steun mis. Daarom doet Corjan een beroep op bedrijven en ondernemers: “Door je medewerkers een speculaaspop te schenken, kun je op een leuke manier contact houden met thuiswerkers en hen je waardering tonen voor hun inzet het afgelopen jaar. Tegelijkertijd bezorg je een kind een onvergetelijke pakjesavond. Zo snijdt het mes aan twee kanten!”

Speculaaspoppen bestellen? Ga naar www.jciheerhugowaard.nl/speculaaspoppenactie, meer over de stichting is te vinden op www.jemagerzijn.nl.

Sanne (m) en rechts van haar Corjan en Allard van JCI bezoeken Mattae en Tineke in het kledingmagazijn van de stichting.