Voorzitter Patrick Sombroek overhandigt de oorkonde aan de jubilaris.
Voorzitter Patrick Sombroek overhandigt de oorkonde aan de jubilaris. (Foto: aangeleverd)

50 jaar lid van biljartvereniging Sombroek

Vervolg van voorpagina


"Soms werden de wedstrijden wel nachtwerk, kwam ik om één uur thuis en ging om vier uur weer aan het werk. Ik kreeg in de gaten dat het verkopen van brood niet meer alleen via een bakker ging, de supermarkten namen dat over. Jannie en ik verkochten daarom de winkel en gingen terug naar Langedijk waar ik aangenomen werd bij de Smith Food Group. Daar behaalde ik het diploma kwaliteitsanalist en verrichtte ik voornamelijk werkzaamheden als controleur grondstoffen. Al met al was ik 35 jaar brood- en banketbakker en kijk er met plezier op terug.”

Begin februari 1994 kreeg Piet de kans op vervroegd pensioen: hij maakte gebruik van de toen bestaande 57 ½ jaar regeling.

Sombroek

In 1970 werd Piet weer lid van De Burg, die later ook in Concordia hun wedstrijden speelde. Ook werd een aantal jaren gebruik gemaakt van De Roode Leeuw. “Ik behaalde hier de Eerste klasse libre. Eén van de sponsoren was Sjaak Sombroek. Daar is de naam van de huidige biljartvereniging Sombroek uit voortgekomen met zoon Patrick als voorzitter.” Hij was degene die lovende woorden over Piet sprak bij de uitreiking van een oorkonde voor zijn 50 jarig lidmaatschap. Die 40 jaar lidmaatschap van de KNBB klopt dus niet, weet Piet zeker. Ooit was er brand in het hoofdkantoor van de bond en is het archief verloren gegaan! ”

Mooiste kampioenschap

Piet denkt nog graag terug aan zijn allermooiste kampioenschap. Die was in het seizoen 1978-1979. Als speler van Sombroek werd Piet kampioen van de Hoofdklasse libre met als hoogste serie 153 caramboles. Hij eindigde het toernooi met een gemiddelde van 13.11. In één van de wedstijden haalde hij zelfs een gemiddelde van 27,11. Dat is hem daarna in een toernooi nooit meer gelukt. Hierna is Piet zich gaan toeleggen op 38/2, een spelsoort waarbij de kaderlijnen erg belangrijk zijn. Dit vindt Piet leuker dan libre, waarin een goede biljarter vrij moeiteloos een hoge serie kan. "Ik vond dat snel saai worden en zocht liever de uitdaging in een moeilijker spel.” Piet speelde in Derde klasse met wisselend resultaat, maar met veel plezier. Hoogtepunten waren ook zijn deelnames aan het Gerard Pater toernooi, die de lezers misschien als spreekstalmeester van de Westfriese markt gekend hebben.

Lesgeven

Veel tijd voor andere hobby’s heeft Piet niet: op de maandag- en dinsdagmiddag is hij op de club te vinden (dinsdag in ’t Veld) en ook geeft met heel veel plezier op de vrijdagochtend biljartles. Daarbij maakt hij gebruik van een terdege lesstofopbouw! Die heeft hij verzameld door jarenlang lessen uit het bondsblad te knippen. Zelf heeft Piet nooit les gehad. “Ik heb mijn interesse in het biljarten en daar concentreer ik me op. Ik heb liefde voor het spel en, al word ik wat ouder en loopt mijn gemiddelde achteruit. Ik zal altijd dat plezier blijven houden! Ik was 6 keer districtskampioen, waarvan vier keer in het bandstoten en 2 keer in de Hoofdklasse libre.”

Tevreden

Piet heeft dus alle reden om daar tevreden over te zijn. “Oh ja, ik was ook een keer kampioen met 10 over rood!” Wat dat inhoudt zal Piet ons heus wel een keer uitleggen. Dan gelijk even vragen naar die Duitse biljarter die hij versloeg bij een toernooi in de Broeker Veiling. Nog iets toe te voegen Piet? “Ja, ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd, blijf gezond en stort je op je hobby!” Wij wensen Piet nog veel gezellige biljartuurtjes toe!